Kontakta oss

INRIKES

Nazist i terrororganisation får tillbaka sina skjutvapen

Publicerat

den

INRIKES Polisen hade bestämt att en person aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen inte fick inneha skjutvapen. Nu har den Högsta förvaltningsdomstolen bestämt att mannen ska få tillbaka sina vapen.

Nazisten Tobias Lindberg fick sitt vapentillstånd indraget av polisen på grund av att han är en tongivande medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. Lindberg överklagade först till Kammarrätten som gick på polisens linje. Lindberg överklagade till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen som nu meddelar att Lindberg får tillbaka sina vapen.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen går det inte att återkalla ett vapentillstånd enbart baserat på ett medlemskap i en våldsbejakande extremistisk organisation. När det inte finns något bevis för att personen kan missbruka sina vapen eller förlorar kontrollen av dom så kan han inte fråntas sina vapen.

Utfört flera bombdåd
Den Nordiska Motståndsrörelsen har haft medlemmar som utfört flera terrordåd. Bland annat har bomber placerats på flyktinganläggningar och vänsterlokaler. De har också utfört IS-inspirerade terrordåd genom att med fordon försökt köra in i folkmassor.

Flera av deras medlemmar har åkt utomlands för att genomföra militärträningar inför ett kommande inbördeskrig. 2019 blev den före detta medlemmen Anton Thulin deporterad från Polen efter att försökt genomföra en sådan utbildning.

Organisationens medlemmar och sympatisörer har också genomfört flera mord. Bland annat kunde Aktuellt Fokus avslöja att de låg bakom mordet på transsexuella Madeleine Delbom. De har också hyllat en av sina medlemmar som dömts för att ha tortyrmördat en rullstolsbunden man.

I samband med deras vanliga manifestationer brukar de oftast misshandla vanliga personer som råkat vara på platsen. Det är bland annat 70-åringar och poliser som attackerats av våldsbejakande nazister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se