Kontakta oss

INRIKES

300 dagars BB-ockupation i Sollefteå

Publicerat

den

ÅDALEN Idag har BB-ockupationen i Sollefteå hållit igång i 300 dagar. Aktuellt Fokus har talat med ockupanterna som säger att de inte kommer ge upp kampen om sitt sjukhus och utdelar en känga till Stefan Löfven.

BB-ockupationen i Sollefteå handlar om mer än bara en kvinnoklinik. Frågan om nedläggningen som skedde på initiativ av Socialdemokraterna – och genomfördes med hjälp av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna – har blivit en symbol för vårdkampen i länet. En kamp som har inneburit att bristerna inom förlossningsvården kommit upp i samhällsdebatten och att politikerkorruptionen i regionen har synats.

I över 300 dagar har ockupanterna fått genomlida smutskastning i medier, trolldrev och politiska påtryckningar. I jämförelse med det negativa tar det positiva ändå över.

Stödsidan på Facebook har nästan 30 000 följare och ockupanterna når hundratusentals svenskar varje månad. Så sent som för några dagar sedan kom en stödhälsning från Katmandu. Tidigare har stödhälsningar kommit från Tyskland, Grekland, Spanien, USA och samtliga skandinaviska länder inklusive ett stort antal orter i Sverige. Det är väl just därför Carina Hellström, talesperson för BB-ockupationen, försöker fokusera på allt positivt kring ockupationen.

– Jag väljer att se det positiva kring ockupationen. Den styrka vi har i kampen är okrossbar. Vi är tyvärr vana att media och politiker vill trycka ner oss men sanningen och rättvisan kommer att segra, säger Carina Hellström till Aktuellt Fokus.

Ni har hållit ut 300 dagar nu. Hur känns det egentligen?

– Det känns bra, vi är starkare än någonsin och jag är otroligt stolt över att bo här med dessa kämpar.

Vad har ockupationen betytt för sammanhållningen i Ådalen
?

– Vi har alltid haft gemenskap och brytt oss om varandra. Men nu är vi ännu mer sammansvetsade och lärt känna varandra och fått nya vänner.

I januari har ockupationen pågått i ett år. Kommer ni uppmärksamma på det på något sätt?

– Klart vi kommer att uppmärksamma att vi ockuperat ett år men hur tar vi längre fram, säger Carina glatt.

Har du något du vill säga till alla sympatisörer?

– Tusen tack till alla som sympatiserar med oss. Alla är värdefulla.

När jag pratar med Carina är hon lätt stressad inför ytterligare en intervju. Hon nämner en sak som hon finner negativ och det är att statsminister Stefan Löfven till skillnad från andra partiledare struntat i att tala med ockupanterna. Istället har Löfven aktivt ignorerat BB-ockupanterna.

– Det som känns värst är att vi måste ockupera ett sjukhus för att få vård som vi har rätt till och att Sveriges högst ansvarige, statsministern, bara ignorerar oss. Trots att vi ett flertal gånger bjudit in honom att lyssna på oss, säger Carina Hellström.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se