Kontakta oss

UTRIKES

Säkerhetspolisen: Förvirrande likheter mellan radikala nationalister och islamister

Publicerat

den

NORGE Norska Säkerhetspolisen, PST, drar flera likhetstecken mellan den nationalistiska ytterhögern och radikala islamister. Det framgår av en ny rapport från myndigheten.

I PST:s rapport har man undersökt hur radikaliserade högermänniskor har påverkats av sitt engagemang. Enligt rapporten lever radikala nationalister och högerextremister ofta i det nedre skiktet i klassamhället. Säkerhetspolisens granskning visar även att radikala nationalister och högerextremister har mer problem med narkotika och alkoholmissbruk än andra politiska grupper i Norge. Majoriteten av de radikaliserade förekommer även oftare i brottsregistret med domar för våldsbrott och har problem med att komma in på arbetsmarknaden. En levnadssituation man delar med radikala islamister.

”Förvirrande likt”

– Det är ganska förvirrande likt, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland till norska NRK.

Enligt norska Säkerhetspolisen är det framförallt vuxna människor som radikaliseras till höger.

– Det som kanske först och främst skiljer dem åt är att de som är radikaliserade till extrem islamism är yngre än de som har radikaliseras till högerextremism, där vi faktiskt hittar ganska gott om vuxna människor som har gått in i den miljön, säger PST-chefen till NRK.

Enligt rapporten förväntar man sig inte att den nazistiska och radikalnationalistiska rörelsen kommer att växa under det kommande året. Däremot uppger säkerhetspolisen att de högerextrema grupperna kommer fortsätta försöka organisera aktioner och dylikt.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se