Kontakta oss

NOTISER

Salafistiska ISIS grundlurade av tonårsflickor

Publicerat

den

Internet-terrorism2
TJETJENIEN
| De tre tonårsflickorna från Tjetjenien kom över mer än 20 000 kronor när de gick in för att lura den salafistiska terrororganisationen Daesh/ISIS. Vid E-kriminalens utredning framkommer det att terrororganisationen hade blivit lurade av så kallade trollkonton.

Tre muslimska tonårsflickor har blivit åtalade för internetbedrägerier av tjetjenska myndigheter. Vid en närmare titt på fallet visar det sig att offren uppges vara medlemmar från den salafistiska sekten Daesh/ISIS. Med hjälp av fejkade profiler på sociala medier, så kallade trollkonton, tog flickorna kontakt med den islamistiska terrororganisationen och lyckades övertala dem om att de ville bli brudar åt de islamistiska krigarna. För att det skulle vara möjligt var terroristerna tvungna att finansiera flickornas resor. Vilket man också gjorde. Men så fort terroristerna hade fört över pengarna valde flickorna att avsluta sina trollkonton och försvann från Internet.

Sociala medier som rekryteringsbas

Mer än 20 000 kronor ska ha betalats ut till bedragarna innan de valde att avsluta sina fejkprofiler på sociala medier. Sociala medier har kommit att bli ett viktigt verktyg för terrorgruppen när det kommer till att sprida sin politiska ideologi och att rekrytera människor. Exempelvis opererar Daesh-sympatisörer i islamska chattforum och genomför regelbundna hot mot oliktänkande. Inte helt olikt hur högerradikala och nazister arbetar online.

Rekryteringsförsöken har sedan länge varit lyckade. Flera terrorresor har gjorts och flera celler kring den myndighetsliknande organisationen har växt fram runt omkring i världen det senaste året. Bland annat bedriver organisationen företagsamhet, kriminalitet och insamlingar av pengar för att finansiera sin väpnade revolution. Samtidigt har myndigheter i en rad länder som exempelvis USA och England medgett att man inte kan mäta sig mig terrorgruppens propagandakrig som framförallt riktar sig till Europas muslimska befolkning för få mer stöd.

– Jag kan inte minnas någon liknande händelse i Tjetjenien, förmodligen för att ingen gräver tillräckligt djupt i den riktning sade polismannen Valery Zolotaryov från E-kriminalen till tidningen Moskovsky Komsomolets.

Till lokala medier medger de 17-åriga flickorna medger  att det finns flickor från trakten som åker till Daesh självutnämnda Kalifat. De själva valde däremot att behålla pengarna.

Blir utskrattade av andra muslimer

Den islamistiska terrororganisationen har valt att bemöta den pinsamma blåsningen med tystnad. Nyheten har däremot gått viral bland muslimska ungdomar runt om i Europa.

– En åsna hade inte blivit lurad på det där sättet skriver den unga muslimen Fatima i en muslimsk chattgrupp för unga muslimer från Tyskland.

– Ska dessa styra ett land? Stackars befolkning skriver Abdi, en ung muslim från Stockholm i en svensk sunnimuslimsk diskussionsgrupp på Facebook.

Ahmed Mohammed
ahmed.mohammed@aktuelltfokus.se