Kontakta oss

INRIKES

Sanningen bakom NMR-nazisternas uniformer avslöjad

Publicerat

den

VÅLDSHÖGERN Bakgrunden till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens uniformskrav har avslöjats. Avslöjandet kommer från en av organisationens tidigare ledare, Magnus Söderman.

När den högerextrema podcasten Radio Motgift diskuterar 1 maj och NMR i Falun går podcasten in på uniformsfetischismen inom NMR. Enligt före detta NMR-ledaren Magnus Söderman finns det en anledning till varför NMR började med uniformer. Aktivisterna kan nämligen inte klä sig ordentligt.

Magnus Söderman talar för Nordiska Motståndsrörelsen under ”Folkets marsch” i Stockholm 2008.

Magnus Söderman om någon borde veta. Under flera år satt Söderman i organisationens innersta krets och var en av NMR:s mest profilerade aktivister och tongivande agitator. För några år sedan, i samband med en splittring lämnade han NMR. Idag är Söderman en del av den högerextrema podcasten Radio Motgift och knuten till NPD i Tyskland.

När Söderman kommenterar Nordiska Motståndsrörelsens uniformer säger han att NMR tog fram uniformen för att aktivisterna inte kunde klä sig normalt och propert. När han berättar varför NMR-ledningen tog fram klädkoder för aktivisterna säger han även att stora tryck på tröjorna förstörde demonstrationsbilderna.

– Man fick inse att många inte kunde klä sig själva inför demonstrationer. För att undvika stora tryck på bröstet som förstör bilden ochsåvidare. Det enklaste var då, sätt på er sånt här då, säger Magnus Söderman om NMR-uniformerna.

Källa: Radio Motgift.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se