Kontakta oss

INRIKES

Polisen vägrade ingripa mot våldsamma högerextremisterna

Publicerat

den

STOCKHOLM För andra gången på kort har den nyfascistiska organisationen Nordisk Ungdom angripit en manifestation för flyktingamnesti för ensamkommande barn och ungdomar. Enligt flera vittnen vägrade polisen ingripa mot högerextremisterna.

Enligt flera vittnen på plats var Nordisk Ungdom-aktivisterna aggressiva och konfrontationssökande. När den högerextrema gruppen anlände till platsen brände de bland annat av bengaler och vecklade ut en främlingsfientlig banderoll samtidigt som dom skrek, pekade finger och skanderade slagord. Enligt obekräftade uppgifter ska även rent handgemäng inträffat efter att Nordisk Ungdom -aktivisterna dök upp. Men trots det vägrade polisen att ingripa mot högerextremisterna.

När Aktuellt Fokus utsände Jonas Lundgren kommer till Mynttorget syns inga spår från fascistorganisationen. Istället syns skärrade och rädda människor. Majoriteten av dem är medelålders, långt ifrån några demonstrationsvana personer. Vid det här laget har flera antifascister börjat komma till platsen. Några av dem eskorterar skärrade personer till tunnelbanan. Andra försöker mest visa solidaritet. Flera av demonstranterna uppger att polisen vägrade ingripa mot högerextremisterna.

När Aktuellt Fokus frågar en av polismännen varför dom inte ingrep svarar han att polisen har annat att göra.
– Vi har annat att göra än att vakta demonstrationer.

”De var väldigt hotfulla”

Aktuellt Fokus har talat med ögonvittnet Carolina Farraj som befann sig några meter från Nordisk Ungdom-aktivisterna. När Carolina beskriver polisens agerande säger hon att poliserna inte reagerade på de högerextrema hoten. Istället lät polisen högerextremisterna vara ifred.

– När jag var där stod jag några meter ifrån klungan som nazisterna utgjorde, de var väldigt hotfulla. Efter en stund började klungan röra på sig, i riktning mot slottet. Jag och några andra gick bakom, polisen lät de bara gå. De hotade flera på vägen och var även hotfulla mot oss. Det här pågick hela vägen bort till Kungsträdgården där de sedan gick ner i tunnelbanan och försvann, säger Carolina Farraj till Aktuellt Fokus.

Hur känner du nu i efterhand?

– Jag är arg, arg över att de kan och tillåts sprida skräck och hat, att de kan attackera en demonstration och bruka våld mot människor. Och jag känner mig manad, manad att fortsätta vara aktiv mot dem, manad att fortsätta kampen. Gör vi inte det så kommer dom göra livet otryggare för oss alla ostört.

Inga poliser på plats trots hotbild

Angreppet mot demonstranterna är den andra i sitt slag på kort tid i Stockholm. Enligt antifascister i Stockholm har Nordisk Ungdom satt i system att störa asyl- och människorättsdemonstrationer. Men trots klar och tydlig hotbild saknade demonstrationen polisbeskydd. När Södermalmspolisens yttre befäl förklarar anledningen på sociala medier efteråt skyller polisbefälen på resursbrist. Ett resonemang som avfärdas av flera personer på sociala medier.

Våldsamma nyfascister

Nordisk Ungdom och dess aktivister har varit involverade i flera våldsamheter. Bland de aktivister som angrep manifestationen på Mynttorget återfanns bland annat Christian Lewicki Mattsson. Så sent som ett och ett halvt år sedan greps han och andra NU-aktivister i centrala Stockholm efter att ha överfallit flera personer under en fascistisk våldsvandring.

Nordisk Ungdom grundades 2010 och var från början en nationaldemokratisk ungdomsrörelse. Med åren har organisationen närmat sig den fascistiska så kallade ”Alt-right”-rörelsen och katolicismen. Organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm där majoriteten av organisationens aktivister bor. Ledare för Nordisk Ungdom är Fredrik Hagberg.

 

Kim Fredriksson/Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se