Kontakta oss

NOTISER

”SÄPO:s fadäser förtjänar ett svar”

Publicerat

den

loanDEBATT| Idag har den prisbelönta researchern Loan Sundman skrivit en debattartikel till Aktuellt Fokus gällande SÄPO:s miljonfiasko kring den så kallade ”terroristjakten”. Enligt Sundman bör SÄPO tala klarspråk om varför de skrämde upp en hel nation i onödan.

Som Aktuelltfokus.se redan har skrivit så uppvisar SÄPO en helt amatörmässig sida när det gäller att agera säkerhetspolis.

Under tisdagen den 17 november går man ut med rikslarm och ”anhållande i sin frånvaro” efter en person som lever helt öppet på känd adress i Boliden.

Rykten gjorde gällande att den livsfarlige terroristen eventuellt fanns i Norge eller i Sverige men SÄPO visste inte var, riskläget skrevs upp till en 4:a på den femgradiga skalan.

Landet darrade i skräck över att en misstänkt terrorist smög omkring någonstans i Sverige. Saken var bara att den utpekade Moder Mothanna Magid inte alls smög omkring. Han levde helt öppet med namn på dörren, öppen Facebook och var registrerad hos Migrationsverket.

Enligt vännerna så tillbringade han dagarna med att laga mat, gå till ICA, gå till badhuset, umgås och ha trevligt. Han gick till och med på Disco inne i Skellefteå eftersom han enligt uppgift tycker om att dansa.

På flykt från Daesh

Enligt Mothannas föräldrar var det de som ville att han skulle fly det Daeshkontrollerade Mosul och studerar man Moders Facebook så förstår man rätt lätt varför. Mothanna ger intryck av att han är en mjuk ung man som skulle riskera att bli slängd från ett tak av Daesh.

Förutom det uppenbara amatörmässiga handhavandet så väcker Säpos agerande massor av frågor.

De kanske viktigaste frågorna man ställa till SÄPO just nu är Var och hur de fick nys om Moder Mothanna Magid? Samt varför blev han utpekad som Daeshterrorist?

En teori är att Säpos IT-personer har fått fram felaktiga uppgifter ur sitt undermåliga datasystem.

Säkerhetstjänsterna tror att Daesh använder Telegram Messenger för kryptera sin trafik, det är i och för sig ett känt faktum att de gör så. Så vid en kartläggning av vilka som använder Telegram Messenger kan Moders namn ha dykt upp, han kan ha använt tjänsten för att prata med nära och kära hemma i Mosul. Han kan t.o.m. ha använt den krypterade versionen för att inte riskera livet på den han har kommunicerat med.

Detta kan ha snappats upp av FRA som har kapacitet att avkryptera och deras analytiker kan ha dragit förhastade slutsatser och skickat det till SÄPO.

Det är en teori.

En mycket läskigare och säkerhetsmässigt farligare teori är att Daesh ligger bakom det hela.

I dessa informationskrigstider så kan det vara en desinformationstest-operation och en integritetskoll från Daesh.

Genom att i den egna organisationen läcka en falsk uppgift att Moder är Daesh och befinner sig i Sverige, så kan de få reda på vem eller vilka som läcker uppgiften till olika Underrättelsetjänster och SÄPO.

De kan då ”täppa till” läckan samtidigt som underrättelsetjänsten får skadat rykte och förtroende.

Hur utgången än blir så bör SÄPO se över sina informationskanaler.Att detta inte fungerar så bra är tydligt även om SÄPO:s presschef Sirpa Franzén duckar alla frågor med detta uttalande: ”Som säkerhetstjänst berättar vi inte om var vi får vår information ifrån, men vi samarbetar och utbyter information med många internationella säkerhetstjänster och polisorganisationer. Det är en förutsättning för att vi ska vara framgångsrika med att bekämpa terrorism.”

Idag, under förmiddagen meddelades det att Moder Mothanna Magid har släppts och alla misstankar om terroristverksamhet är borta. Inte helt otippat för oss som har följt SÄPO:s soppa från dag ett. Kan det vara så enkelt att SÄPO måste lära sig Facebook för att myndigheten inte ska sprida panik bland allmänheten?

Frågorna är många, alarmismen är stor men dessvärre är svaren få. SÄPO måste tala klarspråk om de vill ha tillbaka allmänhetens förtroende. SÄPO:s fadäser förtjänar ett svar.

Loan Sundman – Researcher
debatt@aktuelltfokus.se