Kontakta oss

INRIKES

SD-politikerna sprider antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg

Publicerat

den

INRIKES Aktuellt Fokus avslöjar. Flera SD-politiker har spridit antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg. SD-politikern från Oskarshamn till Aktuellt Fokus:  ”En vacker dag kommer ni kanske också att vakna”.

En ny konspirationsteori om att den judiske affärsmannen George Soros skulle ligga bakom klimataktivisten Greta Thunberg, har fått fotfäste i högerextrema miljöer. På senare år har kapitalisten och mångmiljardären George Soros blivit lite av en symbol bland judehatare och antisemitiska konspirationsteoretiker. Soros beskylls bland annat för att vara ”spindeln i nätet” bakom Europas flyktingpolitik och styrning av media.

”Förkroppsligar gamla antisemitiska konspirationsteorier”

Forskare har beskrivit fenomenet med att den högerextrema tankefiguren om George Soros är en den av samma gamla antisemitiska konspirationsteori om rika judar som styr världen i hemlighet. Den polske forskaren Michal Bilewicz har tidigare beskrivit det som att George Soros har blivit en levande symbol för modern antisemitism.

”De ser George Soros som ett förkroppsligande av en judisk konspiration som hjälper till att finansiera invandringen av muslimer vilka hotar den kristna civilisationen i Europa” skriver Michal Bilewicz i en studie om antisemitism.

Nyligen publicerade den högerextrema tidskriften Nya Tider en artikel som driver narrativet att klimataktivisten Greta Thunberg styrs av den judiska mångmiljardären.

Nya Tiders artikel finns tillgänglig både på svenska och engelska, i skrivande stund har den engelskspråkiga versionen delats frekvent i internationella högerextrema kretsar, som exempel har flera lokalavdelningar av tyska Alternativ fur Deutschland marknadsfört konspirationsteorin på Facebook.

Sprids av flera SD-politiker

Påståendet att en rik jude skulle ligga bakom Greta Thunberg sprids även av folkvalda politiker i Sverige. När vi granskar vilka människor som har spridit Nya Tiders Soros-artikel ser vi att artikeln har spridits av SD-politikern  Dan Bengtsson från Oskarshamn, SD-politikern Rolf Knuts, från Älvdalen och SD-politikern Gunilla Brandt Jonsson från Hedemora.

Sverigedemokraterna har tagit avstånd från Nya Tider mer än en gång. Redan 2016 uppmanade SD-toppen Mattias Karlsson alla aktiva SD-medlemmar till att inte stödja Nya Tider. Anledningen var tidningens kopplingar till nazism och högerextremism.

”En vacker dag kommer ni kanske också att vakna”

Vi bestämde oss för att ringa upp politikerna men ingen av dem har möjliga att nå för en kommentar.

Dan Bengtsson representerar Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommunfullmäktige och är även ledamot i kommunens valnämnd och samhällsbyggnadsnämnd. När vi ringde upp Dan Bengtsson uppgav han att han befann sig på en festival och inte kunde höra vad vi ställde för frågor.

Då gav vi honom chansen att svara på frågorna via SMS. Vilket Dan Bengtsson avböjde med kommentaren: ”En vacker dag kommer ni kanske också att vakna”.

SD:s affischnamn i Hedemora vill inte kommentera

Gunilla Brandt Jonsson representerar Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen i Hedemora. Hon var Sverigedemokraternas affischnamn och förstanamn på valsedeln i kommunvalet 2018. Samma år kandiderade hon även i landstingsvalet. När vi ringer upp Gunilla Brandt Jonsson vill hon inte kommentera uppgifterna eftersom hon slutar jobba sent och börjar jobbet tidig. Brandt Jonsson delade artikeln på Facebook via hatgruppen ”Stå upp för Sverige”.

Revisor och tidigare SD-topp

Fram tills förra året representerade Rolf Knuts Sverigedemokraterna i Älvdalen kommunstyrelse. Efter valet 2018 valde han att ta ett kliv tillbaka och är numera bara revisor för Sverigedemokraterna i Älvdalen samt ersättare i kommunfullmäktige. Rolf Knuts har delat den Soros-konspirationen direkt från Nya Tiders officiella Facebooksida. Rolf Knuts har inte gått att nå för en kommentar.

På Sverigedemokraternas hemsida kan man läsa att partiet har nolltolerans mot rasism och antisemitism. Aktuellt Fokus avslöjande visar hur illa ställt det är med SD:s så kallade ”nolltolerans”.

 

Kim Fredriksson/Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se