Kontakta oss

LEDARE

SD-vännerna försvarar Islamska Statens krigsmetoder

Publicerat

den

habo2
LEDARE| Inte rasist mens avslöjande av SD-politikern Lennart Karlsson från Habo har blivit förstasidesstoff över hela landet. Politikern ifråga som även har uppdrag i barn- och ungdomsnämnden har i flera anonyma inlägg på internet erkänt krigsförbrytelser. Bland annat påstår han att hans handlingar ska ha medfört att muslimer ska ha bränts till döds.

Flera av Lennart Karlssons historier är detaljrika. De är historier som får de flesta människor att skaka på huvudet och känna äckel – men med handen på hjärtat: hur trovärdig är Lennart Karlsson? Utifrån vad han har skrivit så måste jag nog säga att han påminner om en mytoman.

En del av historierna går emot varandra. Dessutom är vissa detaljer så pass absurda att man nästan skrattar åt det hela, som exempelvis när Lennart Karlsson påstår att han har skyddat kopter i Syrien -ett land de kristna kopterna inte har någon koppling till. Detsamma gäller även det han skriver om en UZI och en Iman. För det första så används UZI av Israeliska armén. För det andra är det inget vapen som är speciellt användbart när man är i en skyddssituation omgärdad av fiender. Det är den typen av detaljer som får en att tro att Lennart Karlsson är en lögnare.

”Personligen hade jag inte blivit förvånad om det visar sig att den medelålders Habopolitikern ville spela tuff inför de andra rasisterna i Exponerats och Avpixlats kommentarsfält.”

Vad som är sant eller inte är helt omöjligt att veta. Det enda som finns på politikern ifråga är hans egna historier. Huruvida historierna är att betrakta som erkännanden eller som substanslöst skryt återstår att se. Personligen hade jag inte blivit förvånad om det visar sig att den medelålders Habopolitikern ville spela tuff inför de andra rasisterna i Exponerats och Avpixlats kommentarsfält.

Oavsett vad finns det all anledning att kräva en fullständig utredning gällande Lennart Karlssons påståenden. Vi talar om krigsförbrytelser på en nivå som kan jämföras med det våld som Islamska Staten utsätter människor för. Ihjälbrända människor och grova tortyrliknande kränkningar förtjänar att utredas. Skulle utredningarna visa att Lennart Karlsson ljuger så är det givetvis bra.

”Deras argument är att sådant händer i krig – inte helt olikt det jihadister försvarar sina handlingar med.”

IRM:s avslöjande målar däremot inte bara upp bilden av en folkvald politiker som skryter om död och lidande. Faktum är att det blottar människosynen som finns i Sverigedemokraterna. Flera aktiva SD:are och SD-sympatisörer har valt att försvara Lennart Karlsson. I deras ögon är den IS-liknande mentaliteten inget att orda om. Det är nämligen normalt i deras ögon. Deras argument är att sådant händer i krig – inte helt olikt det jihadister försvarar sina handlingar med.

Lennart Karlssons partikamrater har inte bara försvarat de påstådda krigsbrotten, de har även poängterat att det inte bryter mot partiet regler. Med andra ord ett paragrafrytteri av rang. Inte helt oväntat av ett parti som är fyllt till bredden av rättshaverister.

Det sitter helt enkelt i ryggraden att försvara vilket äckelbeteende som helst. Det är en del av Sverigedemokraternas internkultur och har så varit sedan jag hade mina första kontakter med partiet runt 1995-1996.

I kölvattnet av den publicitet som har uppstått i samband med IRM:s avslöjande försöker Lennart Karlsson slå tillbaka mot IRM för att dessa har samarbetat med Martin Fredriksson. Han menar helt enkelt att han inte behöver svara på frågor eftersom han anser att uppgifterna har skaffats på ett olagligt sätt. Med andra ord, i Lennart Karlssons värld är det okej att begå krigsbrott, planera självmordsdåd i moskéer och hetsa mot folkgrupper men fy fan för dig om du kikar i en hackad databas.

”AKP har sin islamism, SD har sin kristna fundamentalism – två sidor av samma mynt.”

Sagan om Habopolitikern slutar tyvärr inte där. Nu i efterhand påstår han dessutom att kontot han har skrivit under har varit kapat – en vanlig ursäkt från ertappade sverigedemokrater. Vad det är som driver dem till att blåneka, skylla på sina barn eller kapade konton vet jag inte. Jag vet däremot att ursäkterna är lika genomskinliga som SD:s demokrati- och människosyn.

Oavsett vad en framtida utredning kommer fram till så bör vi komma ihåg SD-vännerna som försvarade krigsbrott. Det om något signalerar en hel del om vad det är för parti vi talar om. För att tala i termer som till och med Lennart Karlsson fanclub kan förstå så hade Sverige urholkats totalt om SD kom till makten. Inte bara demokratiskt utan även rent mänskligt. SD:s socialkonservativa polisstat hade med största sannolikhet liknat AKP:s socialkonservativa regim i Turkiet. Ett starkt högerkonservativt parti som likt SD utgår från en exkluderande nationalism. När man tänker efter och ser vad Sverigedemokraternas ideologiska syskon har förvandlat Turkiet till så förstår man rätt snabbt hur det kan finnas människor som försvarar inhumana krigsbrott: det är helt enkelt en del av ideologin.

Att AKP är islamister med band till Muslimska Brödraskapet spelar ingen roll. Sett till SD:s politik har SD varit på det klara om att de inte förordar ett sekulärt samhälle. Om inget annat så var deras gamla förslag om obligatorisk morgonbön för landets skolelever en rätt bra indikator på det. Att vice partiledare Julia Kronlid dessutom förnekar evolutionen talar sitt tydliga språk om socialkonservatismens hat mot den sekulära demokratin. AKP har sin islamism, SD har sin kristna fundamentalism – två sidor av samma mynt. Kapade religioner som inte har något att göra med maktgalna politiker.

Hur denna historia kommer sluta ska bli intressant att se. För SD-vännerna spelar en utredning inte så stor roll. I deras ögon är ju krigsbrott och tortyr rätt och rimligt. Vi andra kan bara fortsätta skaka på huvudet åt de uttalanden Lennart Karlsson har spytt ur sig. Samt givetvis inte glömma den dagen då SD-vännerna försvarade IS-metoder.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons