Kontakta oss

LEDARE

Transportdomen strider mot den svenska grundlagen

Publicerat

den

Faksimil Facebook

LEDARE    Tingsrättens dom i målet mellan den NMR-kopplade SD-politikern Mats Fredlund och Transportarbetarförbundet riskerar att underminera den svenska föreningsfriheten. Likaså står domen i konflikt med den svenska grundlagen.

Föreningsfriheten en av Sveriges stoltaste demokratiska traditioner och kan beskrivas som medborgarnas fulla rätt att bilda och tillhöra föreningar utan ingrepp från staten och andra intressen. I föreningsrätten ingår naturligtvis rätten att föreningarna själva får bestämma vem eller vilka som får vara medlemmar eller inte. I Sverige försvaras denna tradition regeringsformen. Enligt grundlagen får föreningsfriheten inte begränsas såvida det inte rör sig om militära sammanslutningar eller grupper som förföljer folkgrupper på grund hudfärg, etnisk bakgrund eller liknande. Mig veterligen är SD-politiker ingen folkgrupp. Trots det går tingsrätten rakt in och upphäver Transports uteslutning av Mats Fredlund. Det kan inte tolkas på annat sätt än att tingsrätten har beslutat sig för att upphäva föreningsfriheten för fackförbund.

Hur man än vrider och vänder på tingsrättens dom står det klart att domen är ett hot mot den svenska grundlagen. Eller vill tingsrätten att Sverigedemokraterna ska förändra grundlagarna redan innan dom ingår i en regering med storebror Moderaterna? Frågorna är många men svaren är få, Allt man kan konstatera är att den svenska föreningsfriheten är i fara. Låt ge ett exempel på hur korkad den här domen. Med tingsrättens logik ska Sveriges samlade pedofiler kunna gå rakt in Rädda Barnen utan att bli uteslutna.

Det mest tragikomiska med tingsrättsdomen är att Mats Fredlund försvar gick ut på att försäkra rätten om att ärendet handlar om alla människors lika värde. Som bekant talar vi alltså om en NMR-kopplad politiker som företräder Sveriges enda riksdagsparti som tycker att alla människors lika värde är floskler. Ena sekunden har Mats Fredlund myskonversationer med NMR-nazister, för att i nästa tala om alla människors lika värde. Känns det förtroendeingivande och ärligt? Inte direkt.

Givetvis gjorde Transport helt rätt som uteslöt Mats Fredlund. Tillhör man partier som aktivt motarbetar facken så har man inte i fackförbunden att göra. Faktum är att Transport även borde börja utesluta politiker och företrädare för fler partier. För när allt kommer till kritan är det inte mycket som skiljer mellan Mats Fredlund och Nyamko Sabunis förakt för fackföreningsrörelsen. Det är dags att facken även sätter ned foten mot liberaler, moderater och andra som inte hör hemma i den fackliga gemenskapen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se