Kontakta oss

LEDARE

Hedra romerna på Förintelsens minnesdag

Publicerat

den

LEDARE I dag, när vi samlas för att minnas Förintelsens fasor, är det avgörande att vi reflekterar över de mörka historiekapitel som ibland glöms bort och inte talas om.

Bland de miljontals oskyldiga människor som föll offer för nazisternas folkmord under andra världskriget var romerna, en folkgrupp som fortfarande lider av att deras smärtsamma historia inte ges tillräckligt med uppmärksamhet, en särskilt utsatt grupp för den nationalistiska terrorn.

Hur många romer som mördades är fortfarande okänt. Forskaren Ian Hancock påminner oss om det tragiska faktum att minst 1,5 miljoner romer mördades av nazisterna. Denna siffra riktar strålkastarljuset mot ett folkmord som alltför ofta hamnar i skuggan av andra förföljda grupper. Romernas lidande måste erkännas, och deras minne måste hållas levande för att hedra de som förlorades och för att undervisa kommande generationer om vikten av att stå upp mot etnonationalistiska strömningar och hat.

Romerna, liksom många andra minoritetsgrupper, utsattes för systematisk förföljelse, förtryck och förnedring. Trots detta har deras berättelse inte fått den plats den förtjänar i historieböckerna. Vi måste fråga oss själva varför romernas lidande inte har fått samma erkännande och förståelse som andra grupper som drabbades av Förintelsen.

Egon Petermann arresterades 1943 eftersom han tillhörde den romanitalande folkgruppen Sintierna. Ett år senare, vid en ålder av 14 år, mördades han i Auschwitz.

Det var inte förrän sent på 1980-talet och 1990-talet som det internationella samfundet och många länder började erkänna romernas specifika offer under Förintelsen. Först i april 2015 erkände EU att romerna var offer för Förintelsen.

Att lyfta fram romernas historia innebär inte att förringa andra gruppers lidanden, utan att komplettera den samlade berättelsen om Förintelsen. Det handlar om att ge rättvisa åt de som inte har fått sin röst hörd tillräckligt länge.

Genom att minnas och reflektera över romernas offer kan vi arbeta mot en framtid där likgiltighet och förnekelse inte tolereras. Vi måste kontinuerligt utmana oss själva att lära av historien och aktivt motverka alla former av diskriminering och förtryck. Bara genom att stå enade kan vi bygga en värld där förlåtelse och förståelse ersätter hat och förakt.

Låt oss använda Förintelsens minnesdag som en plattform för att hedra romernas minne och sträva efter en värld där människor av alla bakgrunder kan leva utan fruktan och där historiens mörkaste kapitel aldrig upprepas. Vi har en gemensam plikt att bära facklan av minnet och rättvisa framåt, för att försäkra oss om att inget lidande, oavsett ursprung, glöms bort i skuggan av historien.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se