Kontakta oss

INRIKES

SDU-topp arrangerade föreläsningsturné med judehatande fascister

Publicerat

den

Pierre Ingesson, Sverigedemokraterna - SDU Ungsvenskarna

INRIKES Utåt försöker Pierre Ingesson framstå som en seriös och respektabel företrädare för Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund. Men nu kan Aktuellt Fokus avslöja SDU-toppens täta band till våldsamma nazister.

Aktuellt Fokus har bland annat kommit över bilder där Pierre Ingesson poserar med de fascistiska ideologerna Kevin McDonald och Tomislav Sunic. Kevin MacDonald är bland annat före detta professor i psykologi och författare av det antisemitiska verket Kritikkulturen, där han sprider flera konspiratoriska teorier om judarna som folkslag. Boken gavs ut av det nazistiska bokförlaget, Nordiska Förlaget som hade nära band till den så kallade identitära rörelsen. Kevin MacDonald är fortfarande högaktuell ideolog inom extrema nationalist- och fascistkretsar. Så sent som i maj i år föreläste han för det svenska nazistnätverket Skandza forum som arrangeras av före detta tongivande medlemmar i Svenskarnas Parti och Nationalsocialistisk Front.

Kevin MacDonald i mitten och Pierre Ingesson till höger.

Tomislav Sunic är en neofascistisk ideolog och författare. Sunic har varit en klar förebild för den svenska identitärrörelsen. Enligt flera experter på extremhögern bedöms han vara en av den moderna fasciströrelsens främsta ideologer i Europa och USA.

Tom Sunic i mitten och Pierre Ingesson till höger.

Bilderna är tagna från föreläsningsturnén Forum Europa i skånska Kävlinge 2011. En föreläsningsturné som Pierre Ingesson uppges ha varit med om att organisera tillsammans med dåtida aktivister inom den så kallade identitära rörelsen. Med på mötet i Kävlinge fanns även flera tongivande personer från den extrema nationaliströrelsen, däribland före detta partiledaren för Svenskarnas Parti, Stefan Jacobsson. Även flera representanter för den militanta gaturörelsen Fria Nationalister deltog på föreläsningen.

Pierre Ingesson har även pekats ut som före detta medlem i fascistorganisationen Nordisk Ungdom, som samarrangerade föreläsningarna i Stockholm och Göteborg. På bilderna bär Ingesson även en keps med Nordiska Förbundet symbol (tidigare neofascistiskt nätverk).

Förutom sin plats inom SDU distriktets regionala arbetsgrupp är Pierre Ingesson även suppleant i SD Jönköpings distriktsstyrelse. Enligt Jönköpingsposten siktar Ingesson på en karriär inom regionpolitiken nästa val och ingår i ett hemligt blocköverskridande nätverk som vill samarbete om regionpolitiken nästa val.

Erkänner tidigare engagemang i fasciströrelsen

När Aktuellt Fokus ringer upp och konfronterar Pierre Ingesson erkänner han sin tidigare extremistbakgrund. När han förklarar sin ideologiska bana säger han att han kände sig vilsen som yngre. Samtidigt tyder det mesta på att han inte varit öppen gentemot partiet.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv ideologiskt?

– Väldigt, väldigt blå.

Vi har bilder på dig där du poserar med den kända antisemiten Kevin MacDonald, Vad har du att säga om det?

– Jag var väldigt, vad ska man säga, vilsen när jag var yngre. Det är väl det jag kan svara där.

Du har ju även poserat med den fascistiska ideologen och författaren Tomislav Sunic. Har du någon kommentar till det?

– Jag kan bara säga som det är…vad ska man säga…det här var innan jag var 18.

Hur ser du på Sunic och MacDonald?

– Det är ju något jag tar fullständigt avstånd ifrån. Jag vill inte ens ha med den delen av mitt förflutna att göra.

Jimmie Åkesson högra hand, Mattias Karlsson har tidigare beskrivit den identitära nya högern och alternativhögern som neofascistisk. Har han rätt enligt dig?

– Ja jag håller med. Ja det här…är ju något jag tar fullständigt avstånd ifrån. Det är en del av mitt liv jag ångrar väldigt väldigt mycket.

Enligt källor ska du även ha varit med att organisera föreläsningsturnén Forum Europa. Vad har du att säga om det?

– Organiserat och organiserat…

Har du varit öppen om din bakgrund med partiet?

– Ja. Inte jättemycket, men jag blir så illa tvungen till att bli det nu.

SD-ordföranden kände inte till

Att Pierre Ingesson ska ha varit öppen med sitt fascistiska förflutna tillbakavisas av Björn Forsell, distriktsordförande för SD Jönköpings län. När vi ringer upp SD-ordföranden frågar om han känner till Ingessons välkdokumenterade fascistbakgrund svarar han att han inte kände till det överhuvudtaget.

– Ingen aning. Det har inte hört talas om.

Han pekas bland annat ut för att ha arrangerat en föreläsningsturné med några av världens mest ökända antisemiter och uppges ha varit medlem i den nyfascistiska organisationen Nordisk Ungdom.

– Jag har inte en aning, jag vet ingenting om det där. Jag har inte hört ett ljud.

Jag talade med Pierre Ingesson precis och frågade om han han hade varit öppen med sin bakgrund gentemot partiet och då svarade han att han hade varit det.

– Ja det är möjligt men jag har inte hört ett ljjud om det där.

Det här inget du känner till?

– Inte ett ljud. Aldrig hört talas om, avslutar Björn Forsell.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se