Kontakta oss

INRIKES

Se supportrarnas protestaktion mot polisen

Publicerat

den

INRIKES I normala fall är supportrarna bittra rivaler på fotbollsläktarna. Igår gjorde MFF och IFK Göteborg-fansen gemensam sak. Se och lyssna på fansens växelramsa mot polisen.

Igår hölls den så kallade, svenska klassikern, matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF. i årets Allsvenskan. I normala fall brukar läktarna domineras av supportrar som gör allt för att höras, synas och vara snyggare än motståndarlagets dito. Igår gjorde lagens supportrar gemensam sak och sjöng en myndighetskritisk växelramsa. Nästan hela publiken på 17 000 personer skanderade ”Fotbollsmördare – Polisen” under matchen.

Detta har hänt

Den senaste månaden har flera grova polisiära övergrepp skett mot fotbollssupportrar och demonstranter på flera håll i landet. På flera sociala medier, däribland Twitter, har mängder med filmklipp publicerats där polismän tar till onödigt våld mot fredliga supportrar. I ett videoklipp som har fått särskild stor uppmärksamhet hör man hur en polisman hotar en fotbollssupporter med att knäcka fingret av honom. Händelsen inträffade efter det senaste fotbollsderbyt i Stockholm. I samband med en match i Göteborg tvingade polis och ordningsvakter en ung man till att klä av sig till underkläderna inför folk. Anledningen var för att polisen misstänkte att ynglingen kunde ha på sig fyrverkerier.

Polismyndigheten har även riktat större krav på fotbollsklubbarnas arrangemang. Förbud mot stora flaggor och banderoller har införts på matcher. Men framförallt är det polisens våldsamheter som har varit i fokus. Inför gårdagens match mellan IFK Göteborg och Malmö FF hade Malmös supportrar placerat ut supportervärdar utrustade med Gopro kameror. Av allt att döma hade det en lugnande effekt på polisen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se