Kontakta oss

EKONOMI

SEB får flera miljarder i stöd av riksbanken – fortsätter dela ut miljardvinster

Publicerat

den

EKONOMI SEB tänker inte ändra sina planer på utdelningar till aktieägarna. Aktieägarna får miljardvinster medan banken får miljarder av riksbanken i ekonomiskt stöd.

SEB har sedan tidigare planerat att dela ut 13,5 miljarder i vinst till sina aktieägare, en utdelning på 6:25 kr per aktie. Samtidigt har riksbanken meddelat att de lånar ut 500 miljarder räntefritt till storbankerna som bankerna sedan ska låna ut till krisande företag. I nuläget är det oklart hur stor del av stödet som kommer gå till SEB men de tänker fortsätta med sina utdelningar, rapporterar Dagens industri.

Varken regeringen eller riksbanken har ställt några krav på bankerna och företagen som ska ta emot det ekonomiska stödet. Vänsterpartiet som stödjer de ekonomiska stödpaketen anser att företag som delar ut vinst inte ska få ta emot något ekonomiskt stöd. Vänsterpartiets avgående partiledare är kritisk.

– Jag tycker det är ganska självklart att nu måste investeringar, jobb och produktion komma först, inte aktieutdelningar. Särskilt då för företag som kommer att få ordentligt stöd ifrån samhället. Då kan man inte i andra änden lyfta ut pengar till aktieägarna, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se