Kontakta oss

INRIKES

Moderattopp försökte tysta media efter misslyckad privatisering

Publicerat

den

INRIKES Moderaten Björn Eisner spred falska uppgifter för att underlätta utförsäljningen av Öresundskraft. Helsingborgs Dagblad avslöjade lögnerna – nu försöker Eisner tysta tidningen.

Utförsäljningen av det kommunala energibolaget Öresundskraft är unik i Sverige då det var första gången invånarna fick rösta om en privatisering. När hela 96,4 % röstade emot utförsäljningen blev den omöjlig att genomföra.

En av de som var drivande i utförsäljningen var Björn Eisner (M) som också är ordförande för Öresundskraft. Eisner spred felaktiga uppgifter och påstod att Öresundskraft inte hade någon framtid vilket enligt honom motiverade en utförsäljning. Efter att ha fått tillgång till Öresundskrafts interna rapporter visade lokaltidningen Helsingborgs Dagblad att Eisners påståenden var rena lögner. Öresundskraft gick utmärkt enligt deras egna rapporter.

Försökte mörka lögnerna

Tidigare i månaden skickade Eisner ett brev till tidningen och krävde att de skulle radera alla uppgifter de kommit över från Öresundskraft som motbevisade Eisners egna påståenden. Brevet var undertecknat av både Eisner, som ordförande för Öresundskraft och vice ordförande Sofia Kamlund (MP). De ville också få reda på vem som gett dem tillgång till informationen.

Avgångskrav

Helsingborgs Dagblad vägrade att vika sig och efter att de skrivit om försöket till censur har Eisner och den övriga styrelsen gått ut i ett pressmeddelande och bett om ursäkt. Styrelsen meddelar att de kommer eventuellt göra en polisanmälan för att täppa till framtida läckor till media.

Vänsterpartiet i Helsingborg är inte nöjda med ursäkten och tycker att hela styrelsen ska avgå. Sedan tidigare har de redan riktat ett avgångskrav mot Eisner efter privatiseringsfiaskot.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se