Kontakta oss

EKONOMI

Jonas Sjöstedt vill stoppa ekonomiskt stöd till skattesmitare

Publicerat

den

EKONOMI Vänsterpartiets partiledare tycker inte att företag som inte betalar skatt i Sverige ska få ekonomiskt stöd av staten under Coronakrisen.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Danmark valt att stoppa det ekonomiska stödet till företag som ägnat sig åt skattesmitning. Nu berättar vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han vill se samma åtgärder i Sverige.

– Om ett företag har valt att lägga huvudkontoret i ett skatteparadis för att inte betala skatt i Sverige då kan man heller inte räknas att räddas av skattebetalarna, säger han till Expressen.

Enligt skatteverket förlorar Sverige årligen 130 miljarder i skatteintäkter på grund av företag som ägnar sig åt skattesmitning. I samband med Panamaläckan visade det sig att de svenska storbankerna hjälpte till storföretagen med skattesmitningen.

Nordea var den mest aktiva banken med att hjälpa företagen att slippa betala skatt. I Sverige fick Nordea inga böter eller straff för sin inblandning men i Luxemburg har finansinspektionen bötfällt banken. Nordea förlorade också över 10 000 av sina kunder när de avslöjades.

De senaste åren har storföretagen också gjort rekordvinster. De senaste tio åren sedan den senaste finanskrisen har Stockholmsbörsens bolag delat ut 1718 miljarder i vinst till sina ägare. Flera av dessa aktiebolag vill nu ha ekonomiskt stöd av staten. Sjöstedt är också väldigt kritisk till hur högern vill ge villkorslöst stöd till de svenska storföretagen.

– Det är också orimligt att ge skatt till företag som har väldigt kapitalstarka ägare. Skulle man följa moderaternas modell skulle kanske familjen Wallenberg bli Sveriges största bidragsmottagare, säger Sjöstedt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se