Kontakta oss

INRIKES

Maria Hind Alias: ”Det finns en särskild plats i helvetet för alla som utnyttjar kaoset”

Publicerat

den

Maria Hind Alias - Foto: Faksimil Twitter

INRIKES S-politikern Maria Hind Alias rasar mot AfS-toppen William Hahne affärsidé som går ut på att sälja verkningslösa andningsmasker mot coronasmittan till ockerpriser. ”Det finns en särskild plats i helvetet för alla som utnyttjar kaoset”, skriver S-politikern till William Hahne på Twitter. När Aktuellt Fokus pratar med henne står hon på sig och kallar Hahnes beteende för ”fruktansvärt osmakligt”.

Nyheten om att AfS-toppen William Hahne försöker tjäna pengar på att sälja andningsskydd som inte fungerar mot coronasmittan har upprört många svenskar. På nätet saluför Hahne andningsskydden för nästan 25 gånger ursprungspriset. En som har reagerat är S-politikern Maria Hind Alias från Eskilstuna. I ett uppmärksammat Twitterinlägg till William Hahne skriver hon ”Det finns en särskild plats i helvetet för alla som utnyttjar kaoset som Sverige är inne i för egen vinnings skull. Just saying.”. I en kommentar med Aktuellt Fokus kallar hon Hahnes beteende osmakligt och säger att hon vill att Sverige ska se över ockerlagarna när coronakrisen har lagt sig.

Hur ser du på William Hahnes agerande?

– Hans agerande är under all kritik, och inte på grund av hans politiska ställning utan hur han väljer att utnyttja en situation där världen befinner sig i kaos för egen vinnings skull. Dessutom med falsk marknadsföring då jag har uppfattat det som att det inte är ett fullgott skydd mot viruset, säger Maria Hind Alias till Aktuellt Fokus.

Hahne är inte ensam om att utnyttja krisen. Behöver Sverige nya lagar som skyddar befolkningen från ockrare?

– Han är inte ensam med detta beteende, vi har Katrin Zytomierska, som har marknadsfört att man kan få starkare immunförsvar mot coronaviruset med hennes nya produkt. Alla människor som på något sätt använder människors rädslor och oro till att tjäna pengar på det, speciellt med tanke på att coronaviruset har utvecklats till en samhälls- och folkhälsofråga. Det är bara helt fruktansvärt osmakligt.

– När krisen kring Corona har lagt sig behöver vi absolut se över ockerlagarna.

Flera högerextremister och nationalister har försvarat Hahnes affärsidé med ”tillgång och efterfrågan”. Hur ser du på det?

– Det är roligt att dom tycker det handlar om tillgång och efterfrågan och inte den nationalistiska andan dom annars brukar vilja ge sken av och bevarandet av den svenska rasen. Jag trodde dom var rädda om den etniskt svenska befolkningen. Men man marknadsför sig tydligen olika beroende på vilket budskap det är som passar bäst för tillfället.

Hur bör samhället skydda sig från den här typen av profitörer?

– Detta ger mig även en automatisk självreflekterande tanke. Om vi hade haft en fullgod krisberedskap i bland annat sjukvården hade osympatiska människor likt William och Katrin inte ens haft en tanke på att göra affärer på människors rädslor. För det är den som säljer – att människor är oroliga och rädda, inte att dom har en bra produkt.

Så vad du egentligen säger är att Sverige måste göra upp med de nyliberala samhällsstrukturerna?

– Sjukvården ska inte vara en marknadsfråga och definitivt inte styras av riskkapitalister. Hade vi haft en mer statligt reglerad sjukvård hade vi förmodligen inte behövt ett Coronautbrott för att Socialstyrelsen ska förstå att dom behöver ha huvudansvaret. Och vi hade kunnat tillhandahålla och fördela det material sjukhus hade behövt idag, om Socialstyrelsen hade haft den styrningen.

 

Kim Fredriksson – Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se