Kontakta oss

UTRIKES

Seger för filippinska husockupanter

Publicerat

den

FILIPPINERNA| Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om de filippinska husockupanterna i Bulacan. Nu firar husockupanterna efter att Presidenten Duterte låter ockupanterna behålla de tomma husen.

Den 8 mars valde tusentals personer i den filippinska regionen Bulacan att ockupera tomma bostäder som regeringen byggt. Landets kontroversielle president Rodrigo Duterte sa att han inte tolererade några anarkister i landet och skulle vräka dem.

Husockupanterna barrikaderade sig bland bostäderna och efter veckors kamp ger nu Duterte upp och låter ockupanterna behålla de ockuperade bostäderna. De tomma bostäderna var främst byggda för landets medelklass som blivit rasande på Duterte efter att han gett vika.

Organisationen Kadamay som låg bakom ockupationerna firar nu segern och uppmanar de fattiga och hemlösa runtom i landet att ockupera tomma bostäder likt de gjort i Bulacan.

– Denna taktiska seger är ett till bevis på styrkan i kollektiv kamp. Det betyder dock inte att vi har några illusioner om att kampen mot regeringens nyliberala politik har upphört säger Kadamay i ett uttalande.

”Det är regeringen som är kriminella, inte vi” 
Aktuellt Fokus har talat med en person ur Kadamay som på grund av hotbilden vill vara anonym.

-Duterte lovade att han var på folkets sida men har med sin politik visat att han är på de rika och utländska globalisternas sida. Hans drogkrig är ett krig mot fattiga. Samtidigt är det hans hundar(militär och polis) som mördar aktivister som kämpar för de fattiga. De dödar bönder som inte vill ge bort sin mark till utländska företag och miljöaktivister som motsätter sig gruvbolagen.

Efter Dutertes svikna vallöften har aktivisterna i Kadamay tagit kampen i egna händer och visar tydligt att förändringar och bättre levnadsvillkor kommer endast ske när de fattiga organiserar sig i kollektiv kamp.

-Vi har tröttnat på Dutertes tomma löften. Vi blir utmålade som kriminella för att vi är fattiga. I själva verket är det regeringen som är de kriminella när de låter sin befolkning vara hemlös och tomma hus stå och ruttna. Vi har nu visat att kollektiv kamp lönar sig och alla hemlösa i Filippinerna bör ockupera tomma bostäder.

Skrota nyliberala reformer
Utöver sin kamp för husockupationer uppmanar Kadamay att Kongressen och Senaten skrotar den nyliberala bostadsreformen UDHA. UDHA infördes på 1990-talet i ett försök att minska landets hemlöshet. Reformen ledde till att flera privata bolag fick större ansvar över bostadsbyggandet. Hemlösheten har sedan dess ökat katastrofartat samtidigt som bolagen valt att bygga hus främst åt medelklassen då det är från dem de kan tjäna mest pengar på sitt bostadsbyggande.

Kadamay uppmanar också regeringen till att släppa de 41 husockupanter som sitter arresterade efter en ockupation i Tandang Sora. Tandang Sora var länge ett stort ockuperat område i Manila. Efter att polisen vräkt ockupanterna valde flera personer att återvända och 41 av dem blev arresterade av polis och sitter fortfarande fängslade utan att genomgått några rättegångar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se