Kontakta oss

INRIKES

Forne fascistdiktatorns son vald till President

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr leder stort i Filippinernas presidentval.

Idag är det presidentval i Filippinerna där både en ny president och vicepresident ska röstas fram. Med över 80% av rösterna räknade leder Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr stort med 59%. Marcos har kampanjat tillsammans med den sittande presidentens dotter Sara Duterte där hon leder omröstningen för vicepresident med 60% av rösterna.

Filippinerna tillåter endast en mandatperiod och Marcos kommer att ersätta den kontroversiella rödgröna presidenten Rodrigo Duterte. Det finns flera kandidater som utmanat om presidentposten men den enda som haft potential att utmana Marcos var det liberala alternativet Leni Robredo som enbart lockat 28% av väljarnas röster.

Bongbong Marcos är son till landets tidigare diktator Ferdinand Marcos Sr. Diktatorn styrde landet i nästan två decennier men jagades ut ur landet 1986 efter en ökande korruption och fattigdom. Under diktaturen rådde det undantagstillstånd och ett lågintensivt inbördeskrig mot den maoistiska gerillan New People Army. 1986 återinfördes demokratin och det liberala partiet har varit den största politiska kraften.

Trots att demokratin återinfördes har landet fortsatt att brottas med korruption och fattigdom. Duterte var den första presidenten som lyckades ta makten från liberalerna 2016 med löften om en starkare välfärd och hårdare tag mot kriminalitet och korruption.

Marcosfamiljen har i decennier bedrivit propagandakampanjer för att rentvå familjens namn, både genom dokumentär och sociala medier. I samband med att Duterte utmålade liberalerna som skyldiga till landets problem har Marcosfamiljen fortsatt med en konservativ prägel där de hävdat att sedan liberalerna avsatte Marcos Sr har landet förfallit.

Duterte har inte stött Marcos officiellt men han har utmanat den liberala hegemonin med sin populistiska anti-etablissemangsretorik. Retoriken har sedan banat väg för Marcos återkomst där han lovat att återuppbygga landet så som det var före liberalerna hade makten.

Valet i Filippinerna har varit relativt lugnt men samtidigt har det skett flera attacker mot vallokaler under valdagen där flera säkerhetsvakter rapporterats dödats. Attackerna har främst skett på Mindanao där det finns både maoistiska och islamistiska gerillagrupper.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se