Kontakta oss

UTRIKES

Mordvåg efter protester skakar Filippinerna

Publicerat

den

FILIPPINERNA Nio bönder i Filippinerna har mördats efter protester mot landets jordbrukspolitik.

I Filippinerna finns det tom jordbruksmark som inte används samtidigt som det finns bönder som saknar mark. I protest mot den snedfördelade politiken har bönder från National Federation of Sugar Workers, NFSW, ockuperat mark och startat sina egna odlingar. Nu rapporterar organisationen att flera av deras medlemmar mördats under gårdagen.

I Sagay city, Negros Occidental,har nio personer mördats. Offren är två ungdomar och fyra kvinnor. Böndernas läger på den ockuperade marken överfölls av ett 40-tal män med skjutvapen, enligt överlevare. Tre av personerna som överlevde skottlossningarna men blev tillfångatagna har hittats ihjälbrända. Enligt NFSW har 45 av deras medlemmar mördats sedan Duterte blev president för två år sedan.

Filippinerna var tidigare en spansk koloni och sedan dess har landet ett Hacienda-system när det kommer till landägande. Hacienda-systemet omfördelade marken till ett fåtal ägare vilket ledde till att många bönder blev av med sin mark.

Ön Negros Occidental där massakern ägde rum odlas det främst sockerrör. Mellan odlingssäsongerna är det fattigt och flera bönder har svårt att få fram mat till sina familjer. NFSW uppmanar sina medlemmar att ockupera den tomma odlingsmarken mellan säsongerna för att odla mat till sina familjer.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se