Kontakta oss

EKONOMI

Transport varslar om ny strejk

Publicerat

den

EKONOMI Facket varslar om strejk i taxibranschen. Transport har valt att stå utanför märket och har genom strejkhot lyckats få lönehöjningar över märket.

Transport varslar om strejk i Taxi-branschen efter att förhandlingarna med Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA tagit stopp. I ett pressmeddelande skriver facket att det främst handlar om löneökningar, fördelningen av löneutrymmet utifrån yrkeserfarenhet och hur garantilönen ska räknas upp för de som har lön i procent.

– Taxibranschen har stora problem med att rekrytera och behålla personal, det är vi och arbetsgivarna överens om. För att få fler till yrket och som stannar kvar måste vi ha stabilare lönenivåer, där erfarenhet och kompetens premieras. Trots att arbetsgivarna delar taxibranschens problembild så säger de nej till alla nödvändiga lösningar, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport i pressmeddelandet.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat har Transport valt att stå utanför ”märket”. Märket är den siffran som ska ligga som grund för löneökningar i avtalsrörelsen. Vad siffran blir brukar bestämmas gemensamt av de olika LO-förbunden.

Efter att Transport i året avtalsrörelse valde att stå utanför märket på 4,4% har de drivit igenom löneökningar över märket. I åkerisektorn blev löneökningen på 4,9%.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se