Kontakta oss

INRIKES

Sex punkter för att lösa bostadskrisen

Publicerat

den

INRIKES Ett 40-tal forskare, aktivister och privatpersoner som drabbats av den marknadsanpassade bostadsbristen har gått ut med ett offentligt upprop där de kräver att bostadsfrågan görs till en prioriterad fråga i den pågående valrörelsen.

I uppropet som publicerades som en debattartikel i Aftonbladet tar man upp bostadsfrågan ur ett arbetarklassperspektiv.

”Bostadsfrågan har ibland framställts som en paradox. Å ena sidan visar statistik att det råder en stor brist på bostäder och att trångboddheten breder ut sig. Å andra sidan kan vi varje dag läsa i annonsbilagorna, att det finns gott om villor och bostadsrätter till salu. För den som har pengar råder ingen bostadsbrist. För den som har pengar erbjuds valfrihet, andra får stå utan eller flytta på sig när hyreshöjningarna kommer. Denna situation är inte en paradox, det är en skandal, och också en helt logisk konsekvens av att vi idag saknar en socialt hållbar bostadspolitik.” skriver man i debattartikeln.

Det mest intressanta med Bostadsuppropet är att man dessutom ger konkreta förslag för hur man ska kunna förbättra bostadssituationen i Sverige. I en sex-punkts lista föreslår man bland annat att kommuner bör återkommunalisera de delar av allmännyttan som har tagits över av oseriösa hyresvärdar. Det vill säga motsatsen till den massprivatisering som sköljer över Sverige just nu.

Sex punkter för att lösa bostadskrisen

1 Bygg hyresrätter med bra standard och låga hyror
2 Stärk hyresrättsinnehavarnas ställning och gå vidare med en proposition baserad på SOU 2017:33
3 Sluta renovera bort bostäder med låga hyror: inför en nollnivå vid varje renovering
4 Riv upp Allbolagen, allmännyttiga bostäder ska inte drivas med avkastningskrav
5 Stoppa privatiseringar av allmännyttan och återkommunalisera de delar som tagits över av ”oseriösa” hyresvärdar
6 Behåll marken inom kommunens ägo vid markanvisningar


Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se