Kontakta oss

EKONOMI

Magdalena Andersson blockerar EU-samarbete mot skattefusket

Publicerat

den

SKATTEFUSKET EU-parlamentet röstade igenom nya åtgärder som ska tvinga storföretagen att sluta skattefuska. Nu blockeras förslaget av socialdemokraterna med Magdalena Andersson i spetsen.

För att motverka skattesmitningen inom EU har EU-kommissionen lagt fram ett förslag om en offentlig land-för-land rapportering. Förslaget innebär bland annat att storföretagen ska bli tvungna att rapportera i vilka länder de har sina verksamheter och i vilka länder de bedriver sin verksamhet. EU-parlamentet röstade igenom reformen förra året men sedan dess har flera länder blockerat beslutet i EU:s ministerråd, däribland Sverige.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (s) har gjort flera offentliga fördömanden av skattefifflet under den gångna mandatperioden.

– Ska vi ha en fungerande välfärd i Sverige är arbetet mot skattefusk otroligt viktigt, sa finansministern till Aftonbladet i början av mars.

Men när det väl gäller att samarbeta mot skattesmitningen på EU-nivå blockerar Magdalena Andersson de verktyg som krävs för att sätta åt skattefuskarna. Det uppger EU-parlamentarikern Max Andersson från Miljöpartiet. Om Sverige ändrar sig i frågan ökar nämligen chansen för att förslaget ska gå igenom. Tidigare blockerades förslaget av Spanien och Storbritannien men de länderna har numera svängt i frågan.

Enligt OECD kostar skattesmitningen mer än 1000 miljarder kronor per år. Eftersom förslaget är att företagens rapportering kommer bli offentlig innebär det att medborgarjournalister och alternativmedier som Aktuellt Fokus kan hjälpa tjänstemännen att granska de rikas resursplundring.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se