Kontakta oss

INRIKES

Nazisterna hotar vinminglet i Almedalen, då ropar lobbyisterna efter förbud

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson - Aktuellt Fokus

HÖGERVÅLDET Under flera år har militanta nazister mördat, utfört brandattentat, bombdåd och utsatt Sverige för omfattande påverkansförsök genom att tysta politiska motståndare. Nu har flera kapitalistiska lobbyorganisationer reagerat och kräver polisiära åtgärder. Anledningen är för att lobbyisternas vinmingel hotas under politikerveckan i Almedalen.

Flera kapitalistiska lobbyorganisationer, däribland Livsmedelsföretagen, Nasdaq och Miltton Group, har gjort ett gemensamt upprop där de kräver att den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsens aktiviteter ska förbjudas under politikerveckan i Almedalen. Uppropet kommer efter att trivseln på lobbyisternas mingelpartyn hotas av nazisterna.

”Som representanter för näringslivet står vi för en stor del av seminarierna, minglen, lägenhetshyrningarna, hotellnätterna och restaurangbokningarna under Almedalsveckan. När näringslivet mobiliseras kan vår frånvaro också få mycket kännbara ekonomiska konsekvenser för veckan.” skriver lobbyisterna i det gemensamma uppropet som har publicerats på Dagens Samhälle.

Det gemensamma uppropet kommer efter NMR:s våldsamma närvaro under Almedalsveckan. De senaste 10 åren har NMR dödat genomfört en rad våldsamma attentat och försökt tysta politiska motståndare. Inget av dessa dåd har lett till liknande utspel från det så kallade ”näringslivet”. Värre är det när vinminglet inte känns tryggt.

Här följer en mindre lista över NMR:s historia som inte har lett till liknande utspel från lobbyisterna.

September 2008. Fyra medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna och en medlem ur Moderata Ungdomsförbundet attackeras och misshandlas av NMR-aktivister i centrala Göteborg efter att ha uttryckt sig negativt om nazismen.

Mars 2008. Ett stort antal vapen och sprängämnen påträffas i vapengömmor på Värmdö och i Västerort i Stockholm. Tre män från NMR häktades misstänkta för vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

2012 NMR-aktivister mördar en ung man i Vallentuna. En man döms för mordet medan en annan medlem flyr landet och är fortfarande efterlyst.

December 2013. Ett 30-tal NMR-medlemmar attackerar en antirasistisk familjedemonstration i Kärrtorp utanför Stockholm. Nazisterna kastar bland annat smällare, flaskor och stenar mot demonstranterna. Flera av nazisterna bar även på knivar.

September 2016. En man misshandlads till döds av en NMR-aktivist i samband med en demonstration i Helsingfors.

September 2016. Ett socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup utsätts för ett mordbrandsattentat och NMR:s logotyp sprejades på hans garagevägg. Politikern lämnade sina politiska uppdrag efter attacken.

Våren 2017 greps NMR-medlemmar för inblandning i två bombningar och ett bombförsök i Göteborg..

Källa: Dagens Samhälle

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se