Kontakta oss

INRIKES

Sifo: Socialdemokraterna rasar – Vänsterpartiet tredje största parti

Publicerat

den

VAL2018 Socialdemokraterna tokrasar samtidigt som Vänsterpartiet rusar fram i opinionen. Det visar en mätning som Sifo låtit göra. I mätningen har Vänsterpartiet nästan växt dubbelt så mycket sen föregående val.

Mätningen gäller Västernorrlands län, ett län som Socialdemokraterna låtit storsatsa på, bland annat genom att låta Stefan Löfven vara förstanamn på länets riksdagslista. Anledningen till Socialdemokraternas storsatsning är att partiet inte vill tappa mark efter de senaste årens korruptionsskandaler, påtvingade marknadsanpassningar och centraliseringspolitik som orsakat nedskärningar som påverkat tiotusentals människor i Västernorrland. Men att ha Stefan Löfven som dragplåster verkar inte fungera. I en färsk Sifo-undersökning har partiet tappat 16 procent av väljarna sedan föregående val. I Sifo-undersökningen når Socialdemokraterna endast upp till 32 procent.

Socialdemokraternas huvudkonkurrent är Vänsterpartiet. Samtidigt som väljarna flyr från S rusar Vänsterpartiet fram i opinionen. I undersökningen står det klart att Vänsterpartiet nästan har fördubblats och är länets tredje största parti. Vänsterpartiet hade fått 12 procent om det vore val idag, vilket kan jämföras med de 6,9 procent som partiet fick förra valet.

Miljöpartiet, som styrt Västernorrland tillsammans med Socialdemokraterna får bara 2 procent av väljarnas förtroende.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se