Kontakta oss

INRIKES

Enorm väljarförlust för Socialdemokraterna

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND Efter Socialdemokraternas nedskärningar och korruptionsskandaler har S tappat närmare tio procent av väljarna i länet. Det visar en mätning från Kantar Sifo där partiet fallit med hela 9,7 procentenheter sedan valet 2014.

Att Socialdemokraterna hade förlorat många väljare stöd klart redan i somras då S lät göra en egen opinionsundersökning om väljarläget. Då skräcksiffrorna inte pekade på något positivt valde partitopparna att inte offentliggöra undersökningen, istället valde man att lägga locket på för att fortsätta den systemtrogna linjen, rapporterar tidningen Allehanda.

I onsdags presenterades Kantar Sifos opinionssiffror under ett seminarium anordnat av Guller Grupp. Kantar Sifo-mätningen gjordes i augusti och omfattar 800 respondenter. I undersökningen stod det inte bara klart att Socialdemokraterna har tappat 9,7 procentenheter, även S samarbetsparti, Miljöpartiet har drabbats av tapp. Miljöpartiet har förlorat hälften av sina väljare och får endast 2,2 % av väljarnas förtroende idag. Moderaterna går från 15,9 % till 9,7 %. Några som det däremot går bra för i mätningen är Vänsterpartiet som fick 5,7 % i valet 2014, enligt Kantar Sifo skulle Vänsterpartiet fått 9,2 % av väljarnas förtroende om det hade varit val idag.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se