Kontakta oss

INRIKES

”Sverigevänliga” alternativmedier börjar ta avstånd från Sverigedemokraterna

Publicerat

den

iFOKUS Tongivande högerradikala alternativmedier som tidigare lyft upp Sverigedemokraterna har nu börjat ta avstånd från partiet och börjat stödja det mer hårdföra utbrytarpartiet, Alternativ för Sverige. Vad kan det betyda? Vi har pratat med Mathias Wåg och Chang Frick.

Avpixlats tidigare frontman Mats Dagerlind, som numera arbetar på Kent Ekeroths tidning Samhällsnytt, har mer eller mindre tagit avstånd från Sverigedemokraterna. I en ledartext på Samhällsnytt skriver Dagerlind att han inte längre är övertygad om att han kommer rösta på SD i valet. Sedan tidigare har ytterligare en tongivande högerradikal alternativmedia, Fria Tider, tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. Vi har intervjuat Mathias Wåg och Chang Frick, två personer som har haft en unik inblick i högerradikala alternativmedier och Sverigedemokraterna.

Mathias Wåg till vänster och Chang Frick till höger.

Efter Dagerlinds uttalande gick journalisten och författaren Mathias Wåg ut och skrev: ”Det är intressant att se att samma alternativmedia på högerkanten som lyfte SD valet 2010 o 2014 nu i denna valrörelse i stort sett förklarat SD krig.”. Mathias Wågs uttalande fick mig att tänka efter vilken betydelse alternativmedia kan ha för ett parti. För Sverigedemokraternas del fungerade sajter som Fria Tider och Avpixlat som virala reklamkampanjer för Sverigedemokraterna. Någon som har haft en unik inblick i hur dessa sajter har fungerat politiskt är journalisten och författaren Mathias Wåg från Researchgruppen. Wåg har bland annat analyserat tusentals kommentatorer på de högerradikala sajternas kommentarsfält och granskat den svenska högerradikalismen sedan tidigt 1990-tal. Jag bestämde mig för att kontakta Mathias och fråga vad de högerradikala alternativmedierna har betytt för Sverigedemokraterna. Enligt Mathias har alternativmedierna byggt upp en stor del av Sverigedemokraternas gräsrotsrörelse, som nu riskerar att slita sig loss från Sverigedemokraterna.

– Avpixlat och Fria Tider, tillsammans med Nyheter idag, har varit de tre stora alternativmedierna till höger, som alla byggt upp den så kallade ”Sverigevänliga rörelsen”, som fungerat som Sverigedemokraternas självständiga folkrörelse. Avpixlat har varit närmast kopplad, genom Kent Ekeroth, och haft en policy att aldrig skriva negativt om Sverigedemokraterna – eller positivt om något annat parti eller konkurrerande politiker. Fria Tider har haft en mer självständig linje till SD, men aktivt stött deras ungdomsförbund under bland annat valkampanjerna. Så de har på olika sätt utgjort propagandaorgan för Sverigedemokraterna. SD:s egna organ, Samtiden, har legat långt efter dessa sajter i spridning.

Tror du att Sverigedemokraterna har haft nytta av de här sajterna?

– Det är alternativmedian som hjälpt till att sätta agendan, mobilisera gräsrötterna och förbereda marken för Sverigedemokraterna. Skapat en miljö av tusentals aktiva kommentarsskribenter, som delat och spridit material. Alternativmedian har skött den kulturella kampen som SD sedan kunnat skörda politiskt.

På frågan om vad avståndstagandena kommer innebära något för Sverigedemokraterna svarar Mathias Wåg att det kommer innebära en klyfta i kulturkampen och den politiska kampen.

– Det innebär en klyfta mellan kulturkampen och den politiska kampen. Att den ”sverigevänliga rörelsen” nu delas i två. Kommer skapa ett mer sekteristiskt och grälsjukt klimat, vilket kommer få effekt på SD:s fotfolk och gräsrötter. Detta skadar bilden för Sverigedemokraterna som politikens underdog och enda utmanare.

Så långsiktigt tror du att det kommer missgynna SD?

– SD verkar själva räkna med att förlorade röster till Alternativ för Sverige tar de igen genom att växa inåt mitten. Men förlusten av alternativmedia kommer kännas mer än att utmanas partipolitiskt, eftersom det delar gräsrötterna. Samtidigt har Sverigedemokraternas behov av alternativmedian minskat, ju mer de växt i opinionen och fått tillgång till mainstreammedias kanaler.

Kommer Alternativ för Sverige kunna utmana Sverigedemokraterna parlamentariskt i valet?

– Nej, det räknar de själva inte ens med. Men deras fokus är inriktat på att ta väljare från Sverigedemokraterna, även om det är rätt otroligt att de skulle komma in i riksdagen.

Chang Frick: ”På lång sikt kan det vara positivt för SD”

Aktuellt Fokus har även pratat med Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick. Chang Frick var involverad i Politiskt Inkorrekt som utvecklades till Avpixlat under SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Under samma tid var han aktiv i Sverigedemokraterna i Kristianstad. Än idag har han god kontakt med personer inom Sverigedemokraternas ledning. Numera säger han sig vara libertarian men löste nyligen medlemskap i Moderaterna.

Avpixlat, numera Samhällsnytt, har haft ett långt förhållande med Sverigedemokraterna. Är du förvånad över att Dagerlind går ut så pass hårt som han gör?

– Nej, retoriken från Dagerlind brukar vara frän och hård oavsett vad ämnet är. Sen finns det såklart ett missnöje hos de som vill se ett hårdare och tuffare SD. Det är det missnöjet som Dagerlind ger uttryck för.

Är det en stor grupp enligt dig?

– Den mer hårdföra gruppen är inte så stor, men de är högljudda och syns mycket på nätet. Så är det med alla som är aktivister, de kan lätt framstå som att de är fler än vad de egentligen är.

Vad tror du att Avpixlat har betytt för Sverigedemokraterna genom åren?

– Sverigedemokraterna har sedan länge haft målsättningen att bli rumsrena och ”salongsfähiga”, som Mattias Karlsson uttrycker det. Med den målsättningen har snarare Avpixlat varit ett problem för SD. Inte ett stort problem, men ändock inget som kanske varit på pluskontot. Det har tidigare varit en del skandalpubliceringar som gått över gränsen och det slår ju indirekt mot SD så länge det finns en koppling till det partiet.

Så du tror att Dagerlind och Samhällsnytt gör SD en tjänst genom att vända dem ryggen till förmån för Alternativ för Sverige?

– Jag tror det varken hjälper eller stjälper på kort sikt. På lång sikt kan det vara positivt för SD, men det beror samtidigt på vilken sorts sajt Samhällsnytt vill vara i framtiden. Sen tror jag det är lite tidigt att dra allt för långa växlar på Dagerlinds utspel, vi får se vad som händer.

Chang Frick säger att det var först när Kent Ekeroth kom in i bilden som det fanns en tydlig koppling till Sverigedemokraterna.

– På den tiden hette det Politiskt Inkorrekt och var i grunden en sajt som samlade olika bloggare och skribenter under ett tak. Det fanns ingen egentlig relation mellan sajten och SD, mer än att individer på sajten kände folk i SD. Det var senare, när sajten bytte namn till Avpixlat, som det fanns en tydlig koppling genom Kent Ekeroth. Då hade jag sedan länge lämnat det engagemanget.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se