Kontakta oss

INRIKES

Signalisten vill chockhöja hyror med 60% under Coronakrisen

Publicerat

den

INRIKES Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna har skickat in en begäran till hyresnämnden om att totalrenovera sina lägenheter i Bergshamra. I samband med renoveringarna vill de också chockhöja hyrorna med upp till 60% vilket leder till att många hyresgäster skulle bli tvungna att flytta.

I höstas förra året blev de känt att bostadsstiftelsen Signalisten planerade att utföra totalrenoveringar 1700 lägenheter byggda mellan åren 1960 och 1972 i Solna. Den planerade renoveringen ledde till protester då det visade sig att hyrorna efteråt skulle chockhöjas med 60% på flera av lägenheterna i Bergshamra. Aktionsgruppen Bergshamra kräver istället varsamma renoveringar utan evakueringar och chockhöjningar av hyra.

Signalisten har nu skickat in sin begäran till hyresnämnden om att totalrenovera lägenheterna i Bergshamra rapporterar Sveriges Radio. Flera av hyresgästerna fruktar att de kommer bli tvungna att flytta.

Hyresgästföreningen stoppade renovräkningar
Idag är det norm för hyresvärdar att chockhöja hyrorna och vräka de tidigare hyresgästerna vid en renovering. Det är en process som kallas gentrifiering, där de boende i ett område byts ut mot folk med större plånböcker. Det finns undantagsfall där hyresgäster organiserat sig och lyckats stoppa hyreshöjningar vid renoveringar.

I december förra året lyckades hyresgästföreningen stoppa hyreshöjningar i samband med renoveringar på Bredfjällsgatan i Göteborg. Hyresgästerna fick välja mellan tre olika renoveringsalternativ där det billigaste innebar att hyrorna inte höjdes.

– Det är för att garantera att alla kan ha råd att bo kvar efter renoveringen, säger Kristofer Lundberg, dåvarande regionsordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige, till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se