Kontakta oss

INRIKES

Nynazister planerar ny ungdomssatsning: ”Vill fostra barnsoldater”

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson

INRIKES Tidigare i år rapporterade Expo att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen hade lagt ner planerna på att skapa en ny barn och ungdomsorganisation. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att NMR har återupptagit planerna. Enligt en NMR-avhoppare vill organisationen fostra barnsoldater.

Det var tidigare i år som tidningen Expo kunde berätta att NMR hade lagt ner planerna på att skapa en ny barn- och ungdomsorganisation. Avhopp och interna splittringar hade gjort att projektet gick åt skogen. Nu verkar det som att den öppet nazistiska organisationen har återupptagit planerna. Aktuellt Fokus har bland annat kommit över skärmdumpar och internt material som tyder på att arbetet med den nya organisationen fortskrider. Så sent som i slutet av juni höll sajtens administratörer på att fylla den olanserade hemsidan med nytt material som ska vara tillgängligt inför lanseringen.

Skärmdump från den olanserade hemsidan

Skärmdump från den olanserade hemsidan

Skärmdump från den olanserade hemsidan

Kan lanseras till hösten

Av allt att döma planerar det öppet nazistiska NMR att lansera organisationen knuten till portalen ”revoltera.nu” redan till hösten. På ytan kommer projektet verka fristående men bakom fasaderna styrs projektet av bland annat NMR-medlemmen Herman Bengtsson. Hemsidan styrs även direkt av NMR:s IT-grupp och URL-adressen ”revoltera.nu” har tidigare använts som kampanjhemsida för en av NMR:s demonstrationer.

Skärmdump från den olanserade hemsidan

Syftet med den nya organisationen är att rekrytera barn i 12-16 års åldern. Väl i nätverket kommer personerna självradikaliseras och erbjudas kontanter med NMR.

Avhopparens varning: ”NMR vill fostra barnsoldater”

Aktuellt Fokus har pratat med NMR-avhopparen Hugo Edlund som var med och lade grunden till den nya barn- och ungdomssatsningen. Enligt Hugo Edlund utvecklades planerna på NMR:s aktivistdagar 2019.

Hugo Edlund – Foto: Privat

– Jag och tre andra ungdomar blev i samband med Nordiska motståndsrörelsens så kallade aktivistdagar i början av 2019 i Dalarna indragna i ett privat och enskilt rum tillsammans med Robert Eklund, Fredrik Vejdeland och Simon Lindberg. Där presenterade de idén och projektet Revoltera, ett projekt som utåt sett skulle vara oberoende men som internt var högst kopplat till rörelsen, säger Hugo Edlund.

Enligt Edlund är det tänkt att den nya organisationen ska fungera som en slags inslussningscentral till NMR.

– Tanken var att rekrytera ungdomar på ett ungdomligt sätt, det vill säga att man gör kreativa och spektakulära aktioner. När man sedan har ungdomar i en slags uppstartsfas var tanken att man då skulle slussa dem vidare till huvudorganisationen, det vill säga Nordiska motståndsrörelsen.

Vad ser du för risker med den här nya organisationen?

– Den stora risken är att projektet kan bli ett effektivt verktyg för Nordiska motståndsrörelsen att nå ungdomar och rekrytera dem.

Men vad ska en öppet militant naziströrelse ha 12-13 åringar till?

– Det är inte nödvändigtvis 12-13 år gamla ungdomar, de kan vara äldre. Jag var själv runt 14 när jag blev aktiv, att rekrytera ungdomar är ett sätt att få organisationen att leva vidare. Ungdomar är framtida nästes- och gruppchefer, det är ett viktigt element för dem.

NMR är som bekant en militant organisation. Finns det någon risk att den här nya organisationen kommer försöka drilla barn och ungdomar i våldsamheter?

– Definitivt. Det är allt ifrån kampsportsträningar där våld är det centrala, även olika typer av övningar i form av att använda kniv. Jag vet själv att det finns kontakter i Ryssland som kan erbjuda medlemmar i NMR militärträning i Ryssland. NMR vill fostra barnsoldater, säger Hugo Edlund.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se