Kontakta oss

iFOKUS

Sjuka kvinnohatet och konspirationsteorierna om Hanna Wigh på Kent Ekeroths sajt: ”Hon har konverterat till islam”

Publicerat

den

iFOKUS Aktuellt Fokus har granskat SD-högerns reaktioner på vittnesmålen från SD-avhopparen Hanna Wigh som utsattes för sexbrott under sin tid i partiet. Kvinnohat varvat med misstänkliggöranden och konspirationsteorier fullkomligt sprutar inne på Kent Ekeroths sajt, Samhällsnytt (f.d. Avpixlat).

SD-politikern Hanna Wigh vittnade i Kalla Fakta den 25 september om hur hon blivit utsatt för ett grovt sexuellt övergrepp av en politikerkollega. Hon berättar hur kollegan tog struptag på henne och tvingade in sina fingrar i henne. Enligt svensk lagstiftning handlar det förmodligen om brottsrubriceringen våldtäkt.

Wighs vittnesmål har bemötts av kompakt tystnad från partiledningen – och av grova påhopp, hot och hat från partiets aktivister. I veckan attackerades hon även fysiskt.

Under 2016 polisanmäldes 6 720 våldtäkter i Sverige. Mörkertalet är stort. De flesta polisanmäler inte. De låter bli av skamkänslor, rädsla och risken för att stigmatiseras eller att inte bli trodd.

Den SD-kopplade sajten Avpixlat, som nyligen bytte namn till Samhällsnytt, har en lång historia av att uppmärksamma sexualbrott och att ”avpixla” gärningsmännen, det vill säga avslöja identiteten på förövare. De säger sig specifikt vilja skydda ”svenska kvinnor” som påstås vara ”asylpolitikens verkliga offer”. Mycket ofta är det förövare som antas ha utländsk härkomst som hängs ut. I kommentarsfälten rasar anonyma skribenter och kräver utvisningar och hårdare straff.

Men när Avpixlat den 26:e september skriver om Hanna Wigh är mönstret ett annat. Artikeln är ovanligt kort – bara några få rader. Kommentarerna till artikeln är desto fler, efter bara ett dygn är de över 2000. Men skribenterna är inte upprörda över ett sexuellt övergrepp. De begår istället karaktärsmord på Hanna Wigh. Närapå ingen ger henne stöd.

Inga röster höjs om att straffa gärningsmannen. Nu kommer plötsligt istället krav om hårdare straff för falska vittnesmål. Sverigedemokraternas nätkrigare, beskyddarna av ”svenska kvinnor”, argumenterar på följande sätt:

– Hon gjorde inte motstånd, alltså ljuger hon. Varför skrek/slog/klöste hon inte?
– Hon berättade inte om övergreppet direkt efteråt, alltså ljuger hon.
– Hon har inte polisanmält händelsen, alltså ljuger hon.
– Kvinnor har tajta byxor vilket gör det omöjligt för en man att tvinga in en hand innanför byxlinningen. Alltså kan hon inte ha blivit utsatt för ett övergrepp.
– Hon är psykiskt sjuk.
– Hon är missbrukare.
– Hon har av okänd anledning blivit sur på gärningsmannen och hittat på allt för att ”skada vänkretsen” och förstöra hans rykte.
– Hon påstås ha varit i slagsmål tidigare. Alltså kan man inte lita på henne.
– Hon påstås ha blivit misshandlad tidigare. Alltså dras hon till ”trubbel” och går inte allt lita på.
– Hon har tidigare påtalat ekonomiska oegentligheter inom SD. Alltså strör hon lättvindigt anklagelser omkring sig.
– Hon påstås ha blivit dumpad av gärningsmannen och vill hämnas.
– Hon vill ta hämnd på SD för att hon inte har gjort politisk karriär i partiet.
– Hon ljuger för att kunna göra karriär på annat håll.
– Hon har en ny pojkvän som omvänt henne politiskt. Nu vill hon smutskasta SD.
– Det finns en Flashback-tråd om att hon ljuger. Alltså ljuger hon.
– Hon har blivit muslim (följt av förhoppning om att hon ”som kvinna får känna på islams sanna tryne”).
– Hon är köpt av massmedia.
– Hon är egentligen vänster.

Såhär fungerar männen i den nationella rörelsen. Den kvinna som vittnar om sexuella övergrepp kommer att ifrågasättas, tystas, förnedras och straffas – om den anklagade är en ”sverigevänlig” man.

Smutskastningen av Wigh fortgår utan att någon ingriper. Det är vedervärdig läsning men det är svårt att slita sig från skärmen. Har hyckleriet på riktigt inga gränser?

Ett dygn senare gör Avpixlats moderator ett uttalande. Några få kommentarer har ”avpixlat” SD-politikern som nu tagit time-out. Dessa raderas. Moderatorn skriver:

”Namnet på politikern i Hanna Wigh-fallet är ännu inte offentliggjort. Vänligen respektera detta. Inlägg som offentliggör namnet bryter mot Samnytts regler och raderas.”

Några veckor senare attackeras Wigh fysiskt. Någon vandaliserar hennes bil. En brandsläckare kastas genom ett fönster i hennes hem. I ett anonymt, handskrivet brev läser hon ”Om du har haft ett helvete, är det ingenting mot vad du kommer att få nu. Gå ut och smutskasta SD!”

Bojan Gregovic
redaktionen@aktuelltfokus.se