Kontakta oss

INRIKES

Albinsson om avhoppet från Ekeroths sajt: ”Det var flera saker jag var skeptisk till”

Publicerat

den

HÖGERN Högerjournalisten Mattias Albinsson slutar på Kent Ekeroths nyhetssajt, Samhällsnytt, före detta Avpixlat. På Twitter anklagar han Samhällsnytt för att bryta mot den grundläggande pressetiken.

Redaktionen på Samhällsnytt ska ha utan Mattias Albinssons medgivande lagt in egna textstycken i nyhetsartiklar. Något som har gjort Albinsson så pass upprörd att han väljer att sluta jobba på sajten. På Twitter skriver han att Samhällsnytts agerande inte är okej. Men det håller inte övriga redaktionen med om. På Twitter försvarar Samhällsnytts ansvariga utgivare, Mats Dagerlind beteendet med att det bara hänt en gång och att Albinssons artikel innehöll avgörande brister. Men det försvarssnacket köper inte Albinsson som skriver att Dagerlind som ansvarig utgivare hade möjlighet att refusera artikeln innan publicering. Albinsson skriver även att Samhällsnytt brutit mot pressetiken och frilansavtalet.

”Det bryter mot pressetiken, det bryter mot frilansavtalet och det är överhuvudtaget inte ett acceptabelt beteende, vilket jag påpekade upprepade gånger för dig. Du vägrade svara i telefon när jag ringde dig och du vägrade ändra tillbaka artikeln. Du gav mig inget val.” skriver Mattias Albinsson till Mats Dagerlind.

”trodde inte samarbetet skulle överleva första veckan”

När Aktuellt Fokus pratar med Mattias Albinsson berättar han vad det var som gjorde honom skeptisk till att samarbete med Samhällsnytt från början. Enligt Albinsson är han förvånad över samarbetet höll i tre månader, själv tippade han på att samarbetet inte ens skulle överleva en vecka.

Har du fått någon ordentlig förklaring till redaktionens agerande?

– Redaktionen vill ibland göra ändringar eller tillägg i artiklar som jag skrivit och jag har varit tydlig med att jag vill godkänna alla sådana ändringar. I det här fallet respekterades inte mitt nej och mina upprepade protester när ett flertal meningar lades till i en artikel utan mitt godkännande Då förklarade jag helt enkelt att samarbetet är avslutat. Jag hade inget annat val, säger Mattias Albinsson och fortsätter.

– Jag var skeptisk redan från början när Samhällsnytt hörde av sig i december. Jag är faktiskt förvånad att det gått så pass bra som det ändå gjort i nästan tre månader. Jag trodde inte samarbetet skulle överleva första veckan ens.

Vad var det som gjorde dig skeptisk från början?

– Det var flera saker jag var skeptisk till. Kent Ekeroths och Erik Almquists inblandning, hur verksamheten finansieras, om det finns några politiska eller partipolitiska beroenden.

Skulle du vilja säga att dina farhågor besannades?

– Nej, det kan jag nog inte säga. För det mesta har det som sagt fungerat bra. Anledningen till att jag slutar är att redaktionen utan mitt godkännande lagt till textstycken i artiklar med min byline. Om redaktionen vill ändra på något så tycker jag att man tar ett samtal om det innan publicering istället för som nu, publicerar och sedan lägger till textstycken i efterhand utan mitt medgivande.

Vad kommer du göra hädanefter?

– Vad jag gör framöver återstår att se.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se