Kontakta oss

INRIKES

Kent Ekeroths sajt hyllar förintelseförnekare

Publicerat

den

INRIKES  Den högerextrema tidningen är känd för förintelseförnekelse och har dokumenterade kopplingar till militanta nazister. Nu hyllas den på Kent Ekeroths SD-närstående sajt, Samhällsnytt.

Det var efter Bokmässan i Göteborg som före detta SD-toppen Kent Ekeroths sajt, Samnytt,  publicerade en närmast okritisk hyllning av den nazistkopplade tidningen Nya Tider. Redan i ingressen beskriver Samnytt Nya Tider som ” den nationsvänliga tidningen”. Därefter påbörjas skönmålningen och Nya Tiders medarbetare intervjuas utan några som helst kritiska frågor.

Skärmklipp från Samnytt.

Förintelseförnekelse och nazism

Nya tider bildades som en avknoppning på den högerextrema tidningen Nationell Idag. Tidningens mest profilerade namn är chefredaktören Vávra Suk och Sanna Hill som har bakgrund i det insomnade partiet Nationaldemokraterna. På senare år har tidningen uppmärksammats för sina kontakter med den våldsamma nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat har Sanna Hill publicerat artiklar på NMR:s hemsida och deltagit på organisationens möten. Nya Tider har även gjort sig kända för att lyfta upp förintelseförnekare, som exempel har tidningen skrivit positiva artiklar om förintelseförnekaren Richard Williamson. När Nya Tider ställde upp på Bokmässan i Göteborg 2016, öppnade tidningen upp sin monter för förintelseförnekaren Lars Ulwencrantz. I tidningens pappersupplaga beskrivs förintelseförnekelse genomgående som ”frispråkighet”.

När Nya Tider ställde ut på Bokmässan 2017 intervjuades chefredaktören Vávra Suk av Kulturnyheterna. När Kulturnyheterna frågade honom om han tror på att förintelsen har ägt rum svarade han så här;

– Alltså det här med att tro saker.

Aktuellt Fokus har sökt Samnytt för en kommentar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se