Kontakta oss

DEBATT

Ska det franska hämndbegäret drabba oskyldiga muslimska kvinnor?

Publicerat

den

DEBATT| Vi har alla sett bilderna av kvinnan på stranden i Cannes, omringad av fyra poliser. Det är inte många bilder som berört mig så mycket som dessa. Att se dem var som att få en spark i underlivet.

Flera artiklar och krönikor har skrivits om bilderna, det debatteras i ledare och på sociala medier. Så mycket att en fransk politiker, Christian Estrosi, fördömer spridandet och hävdar att det skadar poliser som ”bara gör sitt jobb”. Röster har höjts till försvar för burkiniförbudet. Att vi måste förstå vad detta plagg eller vad muslimska kvinnors hijab symboliserar. Att de påminner om terrordåden i Frankrike, men mest av allt att de är en symbol för ett kvinnoförtryck som västvärlden inte kan acceptera.

Visst, att tvinga kvinnor att bära burka eller niqab ÄR kvinnoförtryck. Inget snack om saken. I länder där det är lag så är det enkom för att hålla kvinnor på plats. ALLA kvinnor. Det är ett maktmedel som används i patriarkala diktaturer. Varenda feminist i världen vet, ser och förstår det.

Men att bära hijab eller burkini i ett fritt sekulärt land är oftast ett personligt val. När vi nu har konstaterat detta bör vi komma ihåg vilken metod som är den genom världshistorien vanligaste, mest beprövade och mest effektiva när det gäller att förnedra en människa. Vad gjorde nazisterna med folk innan de gasade dem eller sköt dem? Vad är det mest effektiva sättet att ta ifrån en människa hennes värdighet?

Ni vet svaret. Att tvinga en människa att ta av sig kläderna. Att blotta sin lekamen. Att avkläda sig sin identitet som vi alla manifesterar genom vår klädsel. Att tvinga en kvinna att ta av sig kläderna på en offentlig plats är så förnedrande, ett så utstuderat sätt att kränka individen Det är som när tyskjäntorna fick kläderna avslitna på Paris gator efter krigsslutet. Förnedring och barbari.

Det Frankrike gör nu med sina sedlighetspoliser och sitt klädförbud är att med förnedring av oskyldiga muslimska kvinnor ta hämnd för de fruktansvärda dåd som daesh har utfört. Det är som om fransmännen funderat länge och intensivt:

”Nej vi kommer inte åt de där daeshmännen som utför hemska dåd. Vi är inte rustade för att skydda oss, vad kan vi göra? Heureka, vi ger oss på kvinnorna! Vilken lysande idé. Franska muslimska kvinnor har i och för sig inget med daesh att göra, men vad fan spelar det för roll? Vi visar oss handlingskraftiga!”

Så spelas samma gamla visa upp: Använd kvinnors kroppar som vapen. Gör kvinnokroppen till ett slagfält. Klä av henne, förnedra henne. Ta ut hämnden på kvinnan som inte kan försvara sig. Visa patriarkal handlingskraft. Vad Frankrike gör är ovärdigt ett civiliserat land, de tar ut sitt hämndbegär på oskyldiga franska muslimska kvinnor.
Jag är övertygad om att varje normalt funtad kvinna kan sätta sig in i hur försvarslös, utsatt och totalt förnedrad kvinnan på stranden i Cannes kände sig.

Det är inte en fråga om att ha rätt att klä sig som man vill som kvinna, det är en fråga om att ett så kallat ”civiliserat land” som Frankrike gör det till lag att kränka och förnedra kvinnor på allmän plats. Sådana lagar som finns hos daesh och i Iran, Afghanistan och Saudiarabien.

Det är anmärkningsvärt att vi undviker kuggfrågan – den att Frankrike straffar franska muslimska kvinnor för terrordåden utförda av daeshmännen.

Loan Sundman
debatt@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons