Kontakta oss

UTRIKES

SDF: ”Offensiv mot IS-huvudstaden inom några dagar”

Publicerat

den

KAMPEN MOT IS Syriska Demokratiska Styrkorna (SDF) meddelar att inom ett par dagar kommer de inleda offensiven som ska köra ut IS från deras självutnämnda huvudstad Raqqa.

Jihan Sheikh Ahmad en taleskvinna från de Syriska demokratiska styrkorna, SDF har gått ut med information om att de kommer inleda en offensiv mot IS självutnämnda huvudstad Raqqa inom ett par dagar. SDF har sedan månader tillbaka befriat flera småstäder och byar i Syrien samtidigt som de pressat tillbaka IS-styrkorna till Raqqa. SDF förväntas omringa staden helt och inleda offensiven söder om Eufrat floden.

SDF består huvudsakligen av de två kurdiska vänstermiliserna YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ. De har tillsammans med amerikanska bombplan varit den effektivaste styrkan mot islamistsekten.

Utöver IS har SDF stött på motstånd från Nato-medlemmen Turkiet. Turkiet har ställt sig på IS sida och flera gånger bombat SDF. Anledningarna till att Turkiet allierat sig med IS är för att se till att kurderna inte ska uppnå någon form av självständighet. Turkiet har också samarbetat ekonomiskt med IS. IS största ekonomiska motor har varit de oljefälten de erövrat, oljan har de sedan smugglat vidare till Turkiet.

Sedan oktober förra året har irakiska regimstyrkorna haft en offensiv för att ta tillbaka staden Mosul, från terrorsekten. Mosul är den näst största staden efter Raqqa som islamisterna erövrat. I nuläget ockuperar IS enbart ett par kvarter i Mosul. Då de är omringade förväntas de snart vara helt utkörda ur staden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se