Kontakta oss

INRIKES

Skådisen avslöjade polisen efter vansinnesattacken – Stängs av på Twitter

Publicerat

den

bängtwitt

YTTRANDEFRIHET | Mikrobloggen Twitter har stängt av det populära satirkontot Bängan Lagerblad. Avstängningen skedde sent under onsdagskvällen. Avstängningen har orsakat kritik folk ställer frågan varför man inte får göra satir av statsanställda samtidigt som rasister tillåts sprida rasistisk propaganda helt obehindrat.

När Aktuellt Fokus försöker nå det populära Twitterkontot går det inte ens att se att användaren har funnits. När Aktuellt Fokus når skådespelaren bakom karaktären Bängan Lagerblad, Abdishakour Mohamed bekräftar han att kontot är avstängt.

Abdishakour uppger även att han inte har fått någon förklaring från Twitter.

– Jag har inte fått så mycket som ett mail säger han till Aktuellt Fokus reporter sent under onsdagskvällen.

Satiren väcker ont blod bland polisen

bängantwitter

Kontot stängdes av under onsdagskvällen

Bängan Lagerblad har gång på gång orsakat en rad upprörda känslor på Twitter. Som ett exempel har ett flertal personer irriterat sig på att karaktären bland annat utmärker sig genom att bära en polisuniform från 1970-talet. På grund av karaktärens fiktiva yrkesroll som polis har såväl poliser som högeranhängare på Twitter känt sig tvingade till att påpeka att karaktären inte arbetar som en statsanställd polis på riktigt. Stockholmspolisens populära Twitterkonto, Yttre Befäl Södermalm med över 30 000 följare kallade satirkontot för bedragare och bluffmakare.

Hämnd för uthängning av brottsmisstänkt polis

Avstängningen av satirkontot väcker känslor på Twitter. Bland annat sprider användare stödbudskap under hashtagen, #freebängan. Flera användare ställer sig även emot avstängningen och kopplar ihop den med satirkontots verkliga avslöjanden om Stockholmspolisens haveri under valborgsmässoafton då en polisbil körde rakt in i en folkmassa på Medborgarplatsen.

Efter händelsen ville åklagare inte inleda en snabbundersökning utan väntade i över fyra dygn innan beslut om utredning kunde tas. Något som föregicks av att polisen gått ut i ett tidigt skede för och påstått att det var mekaniska fel på bilen som gjorde att den körde in i en folkmassa. Något polisen tvingades ta tillbaka efter massiv kritik från Volvo.
Den 3 maj publicerar Bängan Lagerblads fanpage på Facebook och Twitterkonto en bild på en polis. Den aktuella polismannen pekades ut som en av de poliser som körde i folksamlingen. På en film som har fått stor spridning via Aktuellt Fokus ser man hur den tidigare utpekade polisen lämnar förarsätet, hoppar över motorhuven och beger sig till en skadad person på marken. Samtidigt lämnar polismannens kollega passagerarsätet och beväpnar sig med pepparspray som hon sedan sprutar ned flera personer med.

Anmälde polisen efter bortförande

ybsodermalm3

Polisen har beslutat sig för vad som är rätt eller fel redan före de ens har tagit del av någon anmälan

Den 7 maj är Abdishakour ute och promenerar på Södermalm i Stockholm. I höjd med Bondegatan ska en polisbuss kört upp bredvid honom och därefter ska tre poliser genast gått fram till honom. Enligt skådespelaren drar de sedan utan förvarning och utan kommunikation in honom i bussen och kör iväg. Enligt satirikern stänger polisen av hans mobiltelefon och kör sedan i riktning mot Södertälje.

När uppgiften började spridas gick poliser på Twitter tidigt ut och påstod att Abdishakour ljög om händelsen. Detta trots att de vare sig tagit del av någon anmälan då inläggen skrevs. Polisen har även delat privatpersoners ställningstaganden mot karaktären Bängan Lagerblad. Kritikerna menar bland annat att det populära myndighetskontot Yttre Befäl Södermalm har legat nära gränsen vad som kan ses som en myndighetskampanj mot en privatperson.

Tung advokat ifrågasätter polisens tystnad

Såväl högeranhängare, socialdemokrater  som poliser avfärdade Abdishakours berättelse på sociala medier redan före utredningen ens hade inletts. Även etablerade journalister deltog i drevet. Förutom på kommentarsfält på sociala medier har polisen som myndighet hanterat Abdishakours anmälan mot polisen med tystnad. Nu får samtliga parter en knäpp på näsan av den tunga advokaten Emma Persson, tidigare känd för att ha fått svenska staten fälld i FN:s kommitté mot tortyr.

På Twitter skriver hon att det är lätt att kolla upp huruvida en polisbil har befunnit sig nära den plats där Abdishakour påstod sig ha blivit bortförd. Hon poängterar även att polisen borde ta bladet från mun.

emmapersson

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se