Kontakta oss

INRIKES

Veterinärer varnar hundägare för ny råttpest

Publicerat

den

INRIKES   Klimatförändringarna har drivit fram en ny råttpest som drabbar hundar i Sverige. Den nya pesten är framförallt farlig för husdjuren men kan på sikt även utgöra ett hot mot människor.

Bakteriesjukdomen leptospiros har funnits i Skandinavien sedan tidigare men på grund av vårt kalla klimat och isolerade läge har antalet fall varit ovanligt sällsynta. Fram tills för några år sedan. 2019 rapporterades flera fall och nu ser smittspridningen ut att ta fart igen. På Gotland har tre hundar dött av den smittsamma sjukdomen de senaste veckorna.

Smärtsam död

Bakteriesjukdomen sprids via råttors urin i framförallt stillastående vattenpölar och våtmarker. Vilket gör att andra djur lätt kan få i sig bakterien via munnen, slemhinnor, ögon och sår på huden. Sjukdomen går att bota med antibiotika men kan i värsta fall leda till en smärtsam död eller permanenta skador på levern och njurarna.

Även om det förekommer fall där människor har blivit smittade med leptospiros så framhåller experterna att det inte är särskilt vanligt. Människor drabbas vanligtvis mildare än exempelvis hundar. De människor som insjuknar drabbas av ett influensaliknande sjukdomstillstånd.

Klimatförändringarna pekas ut

Att den nya råttpesten är här för att stanna är något som svenska hundägare bör vänja sig vid. Det säger veterinären Ulrika Sjösten från Gotland till Aftonbladet. Enligt veterinären är leptospiros här för att stanna. Anledningen är klimatförändringarna som har skapat betydligt mildare höstar. Under oktober och början av november låg temperaturerna på mellan 12-19 plusgrader i stora delar av Sverige.

– Man misstänker att det är vädret. Att det är de milda och fuktiga höstarna om gör att bakterien trivs och ligger kvar. Den vill ha fukt och värme, säger Ulrika Sjösten till Aftonbladet.

Vaccinera hundarna

Enligt Ulrika Sjösten bör svenska hundägare vaccinera sina hundar mot bakteriesjukdomen. Vaccinet är framtaget för att skydda hundarna mot död och allvarlig sjukdom.

– Den skyddar inte helt mot smitta och mot alla varianter, men den skyddar mot allvarlig sjukdom och död i den här varianten som vi har sett nu, säger hon.

Fatima Mohammed
redaktionen@aktuelltfokus.se