Kontakta oss

INRIKES

Så gick det till när Vänsterpartiet kovände i regeringsfrågan

Publicerat

den

INRIKES V-ledningen ville aldrig att partiet skulle ta ställning mot den nyliberala regeringsuppgörelsen. Istället manade man partistyrelsen till att släppa igenom Löfven utan några som helst krav på motprestationer. Här är historien om partiet som inte var till salu men som sålde sig till vrakpris. 

Med röstsiffrorna 6 mot 1 gick Sjöstedt-linjen igenom i Vänsterpartiets verkställande utskott. Förutom ett mantra om att partiet måste verka ansvarstagande innehöll Sjöstedt-linjen i ingenting i praktiken. Man ville inte ens ställa krav på några motprestationer på  Socialdemokraterna. Det avslöjar en tung källa inom Vänsterpartiet för Aktuellt Fokus.

I söndags efter VU:s sammanträde presenterade ledningen sitt förslag till partistyrelsen. Enligt uppgift var Jonas Sjöstedt en av de drivande i frågan om att rösta gult. Men majoriteten i partistyrelsen lät sig inte bli övertalade. Med röstsiffrorna 13 mot 10 röstade majoriteten i partistyrelsen för att man skulle fälla den nyliberala regeringsuppgörelsen. Beslut fattades om att Sjöstedt skulle säga att Vänsterpartiet ska rösta rött på presskonferensen dagen därpå.

– Jonas Sjöstedt tvingades väl att gå fram och säga att vi skulle rösta rött. Men hela tiden ville ju ledningen att man skulle rösta gult. Det berättar en högt uppsatt V-politiker med god insyn i partistyrelsen för Aktuellt Fokus.

Trots att beslutet redan var fattat kallade ledningen till nytt partistyrelsemöte under tisdagskvällen. Jonas Sjöstedt förklarade att han hade haft möte med Stefan Löfven och att Vänsterpartiet måste rösta gult. Vad Löfven gav för löften till Sjöstedt förblir än så länge en hemlighet.

Det enda som Sjöstedt hittills har avslöjat är att Löfven har lovat att försvara de reformer som Vänsterpartiet drev igenom med Socialdemokraterna förra mandatperioden. När partistyrelsen drev igenom ytterligare en ny omröstning i frågan om Löfven vann helt plötsligt Sjöstedt-linjen med röstsiffrorna 20 mot 3.

– Nu släpper V fram den mest reaktionära regeringen i modern tid och gör det utan att veta vad vi får för det. V hade kunnat släppt fram en socialdemokratisk statsminister som hade drivit socialdemokratisk politik. Men detta är ren och skär nyliberal politik, säger en källa till Aktuellt Fokus.

Enligt samma källa råder det mer eller mindre upprorsstämning i Vänsterpartiet just nu. Flera personer ska ha utryckt starkt internt missnöje. Riksdagspolitiker som Hanna Gunnarsson försvarar partistyrelsens nya beslut. Samtidigt rasar en stor del av gräsrötterna över det man uppfattar som en svekfull kovändning.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se