SPORT/FIGHTING
Striden mellan det traditionella och moderna


FIGHT FOKUS Xu Xiaodong är en kinesisk MMA-fighter som startat ett krig mot de traditionella kinesiska kampsporterna och deras myter. Samtidigt blir han tvungen att slåss mot staten som inte tolererar någon smutskastning av kinesisk kultur.
Det är inte bara i västvärlden som kinesiska kampsporter likt Kung Fu och Wing Chun omgärdats av myter. Myterna förstärks sedan av kampsportsfilmer, på 1970-talet var det Bruce Lee och i modern tid är det en av Lees tränare, Ip Man som blivit porträtterad i flera framgångsrika filmer. Den kinesiska filmindustrin producerar årligen massvis med kampsportsfilmer som lyfter fram de traditionella kinesiska kampsporterna.
De traditionella stilarna omgärdas av en form av mystik i Kina. Det finns mästare och elever som påstår att de är obesegbara och kan utföra mirakel. En av dom som tröttnade på mytbildningen är den kinesiska MMA-fightern Xu Xiaodong som också har en ledande roll i Beijings MMA-förbund. I Kina är facebook förbjudet och istället används det regimvänliga alternativet Weibo. Det var på Weibo som Xiaodong började utmana dessa kampsportare och deras myter.
På våren 2017 var stämningen hätsk bland kinesiska kampsportare. Slutligen valde Tai Chi mästaren Wei Lei att ställa upp på en match mot Xiaodong. Matchen ägde rum i slutet av april på ett gym i Chengdu.
Det tog bara några sekunder för Xiaodong att krossa sin motståndare som var helt chanslös. Efter matchen valde han att gå ut hårt med sin kritik mot Tai chi, det var en stil som varken fungerade som kampsport eller självförsvar. Matchen retade upp flera utövare av de traditionella stilarna. Xiaodong svarade med en utmaning där han skulle betala den som lyckades besegra honom med en summa motsvarande 1680 000 kronor.
En sport full med kontroverser
MMAns framfart i Kina har inte varit helt problemfri. Likt Sverige har Kina också upplevt ett populärt intåg av sporten de senaste åren. Det har växt fram flera stora organisationer och kampsportsgym med omsättning på flera miljoner kronor. Vid samma tidpunkt som Xiaodong började utmana traditionella mästare växte en annan MMA-relaterad skandal fram.
På sociala medier började det cirkulera klipp från när barn slogs i bur. Klippen kom från en dokumentär av Pear Video. När händelserna började utredas av både kinesiska medier och polis visade det sig att barnen var adopterade av gymmet Enbo Fight Club. Enbo hade startades av den före detta polisen En Bo i början av 2000-talet. Det visade sig att Bo hade adopterat upp till 400 (huvudsakligen föräldralösa) barn och ungdomar för att träna upp dem. Målet var att tjäna pengar genom att antingen träna upp dem till UFC-fighters eller skicka dem till poliskåren. En av de ungdomarna som startade på Enbo är UFC-fightern Song Yadong men han tränar numera i USA.
Det tog bara några dagar efter att Enbos verksamhet blivit känd som myndigheterna tog sig dit för att undersöka situationen. Det visade sig att barnen främst kom från landets fattigaste regioner. Myndigheterna skickade hem flera av barnen och det är oklart hur många barn som fick stanna kvar på gymmet. I allmänhetens ögon sågs det hela som förkastligt men samtidigt hade Bo inte brutit mot några lagar, adoptionerna hade godkänts av myndigheterna. Bos agerande var inte helt olikt hur det fungerar i Thailand där thaiboxare oftast startar sina karriär som barn och flyttar till gymmen för att träna på heltid.
Enbo-skandalen kom olägligt för Xiaodong. Myndigheterna hade redan noterat hans beteende och nu fanns det en negativ syn på MMA även från allmänheten som blev påhejade av de traditionella kampsportsutövarna. Slutligen förbjöds Xiaodong att genomföra sina utmaningar och polisen stängde ner flera av hans försök. Xiaodong fick också sina konton på sociala medier avstängda.
Inget kan stoppa Xiaodong
Motgångarna har inte hindrat Xiaodong från att fortsätta sin kamp. Utmaningarna har fortsätts att spridas på sociala medier, ibland tillräckligt öppet för att polisen ska upptäcka dem och sätta stopp för det hela.
En kritik från de traditionella utövarna var att MMA var för sportinriktat, som svar skulle de anordna ett gruppslagsmål mellan Xiaodong och hans studenter mot en grupp Tai chi utövare. Det planerade gruppslagsmålet hann aldrig inträffa då polisen befann sig på platsen och stoppade det hela.
Polisen har inte alltid varit framgångsrik med att stoppa Xiaodongs matcher men det dröjde elva månader mellan hans första och andra match. I mars 2018 mötte Xiaodong en wing chun utövare vid namn Ding Hao. Hao var känd då han är en av dom som är släkt med Ip Man och representerar Mans mytomspunna stil.
Hao överlevde lite längre men likt sin föregångare hade han ingen chans mot Xiaodong. Domaren valde av en okänd anledning att döma matchen som oavgjord. Nästa match blev i januari 2019 där han mötte Kung Fu utövaren Tien Ye i en kickboxningsmatch. Det blev ännu en seger denna matchen men nu var myndigheterna hårt efter Xiaodong.
Xiaodongs senaste match ägde rum i maj 2019. Denna gången var det viktigt att undvika myndigheterna. Matchen ägde rum i staden Karamay, som ligger i en autonom region tillhörande minoritetsgruppen Uigurer. Xiaodong fick gå match under en pseudonym och vara sminkad som en clown annars skulle arrangörerna avbryta sändningen av rädsla för myndigheterna. Matchen var mot Lu Gang, en wing chun utövare och ”pressure point” expert. Gang klarade sig ungefär en minut innan domaren bröt matchen.
Tack vare sin kamp har Xiaodong fått betala ett högt pris. I ett inlägg på sociala medier i juni säger han att han vill flytta till Australien. Ett av de stora problemen är att Kina har ett antal regionala och privata sociala kreditsystem som kan begränsa individens friheter. Hans sociala kredit har sänkts till en nivå som innebär att han inte får hyra ut eller köpa egendom. Han får heller inte bo på hotell eller använda Kinas snabbtåg.
Xiaodong är också dömd för förtal då han ska ha kritiserat Tai chi mästaren Chen Xiaowang. Xiaowang är en av de högst rankade inom de traditionella kampsporterna i Kina. Bötesbeloppet Xiaodong är dömd till att betala motsvarar 822 000 kronor.
Ett annat problem för Xiaodong är att landets ”president” Xi Jinping är en anhängare av de traditionella kinesiska kampsporterna. Samtidigt som Xiaodong har gett sig på de traditionella utövarna har den kinesiska regimen använt kampsporterna som propaganda för att hylla den kinesiska kulturen och sprida nationalism i Kina.
Får oväntat stöd
En av de mest mytomspunna platserna i Kina är Shaolintemplet. I templet tränas det kampsport men det är sällan verkligheten stämmer överens med hur templet porträtteras i filmer och annan popkultur. Det finns massvis med personer och gym runtom i världen som hävdar att de lär ut Shaolin Kung fu utan att ha några kopplingar till templet.
Tempelabboten Shi Yong Xin är en av dom som är trött på myterna och folk som låtsas att de skulle ha någon koppling till templet. Xin ger också sitt stöd Xiaodong i sin kamp berättar han för tidningen Time.
– Xu gör helt rätt när han slåss mot fejkad Kung fu, säger Xin till tidningen.
Samtidigt som de majoriteten av de traditionella utövarna tillsammans med staten ger sig på Xiaodong är det tveksamt om de kommer vinna striden. MMA är populärare än någonsin i Kina. För tio år sedan var det högst runt 5 stora galor om året. Nuförtiden kan det vara 5 stora galor samma helg. I storstäderna sker det olika smågalor varje kväll. Igår anordnade UFC en gala i Shenzhen. UFC-galan slutade med att Kina fick sin första UFC-mästare när Weili Zhang besegrade Jéssica Andrade.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se