Kontakta oss

INRIKES

SKF väljer vinst före permitteringar – anställda riskerar arbetslöshet

Publicerat

den

INRIKES SKF väljer nu att dra tillbaka sin ansökan om permitteringsstöd då stödet inte kan kombineras med deras vinstutdelning. Facket fruktar att det blir varsel istället trots att företaget gör miljardvinster.

Igår rapporterade Aktuellt Fokus om att det slutligen blivit bestämt att företag inte kan få både ekonomiskt stöd av staten och dela ut sina vinster till aktieägarna. SKF väljer nu att dra tillbaka sin ansökan om permitteringsstöd så att de kan dela ut sin miljardvinst istället rapporterar SVT.

SKF har permitterat 1650 anställda i Katrineholm och Göteborg. SKF hade ursprungligen planerat att dela 2,6 miljarder till sina ägare men halverat siffran till 1,3 miljarder. Trots miljardvinsten fruktar nu facket att det kan bli varsel istället.

– Det skulle inte förvåna mig och det vore i så fall mycket tråkigt. Ett varsel får ju mycket negativa följder för medlemmarna. Att skickas ut i arbetslöshet är ju något helt annat än att vara permitterad, säger Tony Karlsson, verkstadsklubbens ordförande på SKF Mekan i Katrineholm till Dagens Arbete.

Senarelägger vinstutdelningarna
Flera storföretag har bestämt sig att senarelägga vinstudelningarna till hösten för att försöka få ta del av permitteringsstödet. Volvo som planerar att dela ut 11 miljarder i vinst vill ha runt 1 miljard av skattebetalarnas pengar enligt beräkningar gjorda av SVT.

Flera andra företag som senarelagt vinstutdelningarna och inte dragit tillbaka permitteringsansökan är Electrolux, Sandvik och Securitas. Trots deras försök att med att senarelägga vinstutdelningarna har tillväxtverket meddelat att de kan få betala tillbaka sina bidrag om de delar ut vinsten vid ett senare tillfälle.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se