Kontakta oss

EKONOMI

Finansutskottet stoppar det ekonomiska stödet till vinstutdelande företag

Publicerat

den

EKONOMI Flera företag har permitterat sina anställda samtidigt som de planerat att dela ut miljardvinster till sina aktieägare. Nu sätter Finansutskottet stopp för det ekonomiska stödet till dessa företag.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Finansutskottet på initiativ av Vänsterpartiet planerat att stoppa det ekonomiska stödet till företag som delar ut vinst till sina ägare. Idag har initiativet gått igenom när utskottet genomfört sin justering av regeringens extra ändringsbudget.

Enligt utskottet ska enbart företag med ”allvarliga ekonomiska svårigheter” få ekonomiskt stöd från staten. Utskottet skriver också ”Under sådana förhållanden kan det inte anses försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar och andra liknande utbetalningar”.

Flera företag som Volvo och SKF har planerat att korttidspermittera delar av sin personal vilket innebär att personalen får gå hemma med 92,5% av sin lön samtidigt som staten betalar en del av kostnaden. Dessa företagen har också planerat att dela ut miljardvinster till sina aktieägare.

Volvo har efter protester valt att skjuta upp beslutet om utdelningarna medan SKF har valt att dela ut en miljardvinst till sina aktieägare. SKF ser nu ut att bli av med sitt ekonomiska stöd från staten för deras korttidspermitteringar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se