Kontakta oss

INRIKES

Skolboksexempel på nazistiskt trollande

Publicerat

den

1 MAJ I FALUN När man trodde att nazisterna inte kunde bli mer korkade dyker den nazistiska C-kändisen Dan Park upp och försöker göra sig smart – det gick sådär…

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens provokationer på första maj i Falun mötte stora protester från allmänheten. Bland de drygt 2000 antinazisterna återfanns en rad olika grupper från diverse politiska läger. Trots det har högerradikala nättroll börjat sprida ut att det var den så kallade ”vänstern” som var där för att sprida våld och oroligheter. En av alla högerradikala som har spridit ut falska nätrykten är nazisten tillika notoriskt dömde Dan Park från Malmö.

När Dan Park skulle sprida ut lögner om den så kallade ”vänstern” påstod han att vänstern hade blockerat ingångarna till Arbetsförmedlingen så att folk inte kunde komma in. Med andra ord hade han glömt bort vilken dag det handlade om. Det vill säga helgdagen första maj, då bland annat Arbetsförmedlingen håller stängt som brukligt är på röda dagar. Något som även har påpekats av en rad personer.

Vänstern prioriterade sin egen politik

Trots gediget förarbete och kraftsamling från hela Sverige, Danmark, Norge och Finland lyckades NMR-nazisterna inte samla fler än 570 personer. Samtidigt som NMR demonstrerade i Falun samlades tiotusentals vänsterpartister, frihetliga socialister och kommunister runt omkring i landet. Endast i Göteborg och Malmö anslöt sig över 6000 respektive 4000 personer till Vänsterpartiets 1-maj led.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se