Kontakta oss

INRIKES

Skolkapitalister byggde sportarena med skolpengen

Publicerat

den

Foto: I99pema @ wikicommons media

INRIKES  Thorengruppen har tidigare fått hård kritik för brister i undervisningen. Samtidigt har skolkapitalisterna skickat mångmiljonbelopp i koncernbidrag för att bygga en ny sportarena i Umeå. Det visar en ny granskning.

23 av 39 gymnasieskolor som drivs av Thorengruppen har inte gett eleverna den undervisning som eleverna har rätt till enligt lagen. Samtidigt visar en ny granskning från SVT att den stenrika skolkoncernen har investerat mångmiljonbelopp i en ny sportarena i Umeå – på bekostnad av eleverna.

SVT:s granskning visar hur Thorengruppen, som får det mesta av sina intäkter från skolpengen, har skickat stora koncernbidrag till sitt dotterbolag Thoren Arena AB. Sammanlagt rör det sig om nästan 23 miljoner kronor.

Enligt regeringsunderlagets Tidöavtal har partierna enats om att det ska bli möjligt att kräva tillbaka skolpengen om den används till andra saker än skolverksamhet. Trots det har varken Sverigedemokraterna eller regeringspartierna valt att kommentera avslöjandet.

Skolministern vill inte kommentera enskilda skolkoncerner

När SVT kontaktar skolminister Lotta Edholm vill hon inte ställa upp på en intervju. Enligt skolministerns pressekreterare vill Lotta Edholm nämligen inte kommentera enskilda skolkoncerner. När Lotta Edholm tillträdde som skolminister satt hon samtidigt i styrelsen för den vinstdrivande skolkoncernen Tellusgruppen.

Läs SVT:s avslöjande här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se