Kontakta oss

NOTISER

Skyddsombud anmälde dålig arbetsmiljö – pekades ut som alkoholist av arbetsköparen

Publicerat

den

forsakringskassan
INRIKES | I tisdags skickade Irre del Barba, skyddsombud på Försäkringskassans kundcenter i Gävle in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Anmälan gällde bland annat den höga arbetsbelastningen och det återkommande beordrade övertidsarbetet.

Dagen efter blev Irre del Barba kallad till arbetsköparen som ville att hon skulle göra ett drogtest och frågade om hon gick med på det. Irre del Barba frågade vilken typ av test hon skulle ta och hennes chef svarade att de ville att hon skulle ta ett utandningstest för att se om hon var alkoholpåverkad på jobbet. Som anställd har man inte mycket att välja på när arbetsköparen kräver drogtester. Så hon svarade att hon skulle göra det, men att hon såg detta som en direkt bestraffning mot henne som skyddsombud och att hon även upplevde att deras handling som mycket kränkande. Eftersom företagshälsovården var stängd fick Irre del Barba besöka en vårdcentral. Men istället för utandningsprov fick hon ta ett blodprov.

Igår, fredag kom svaret på provsvaret som var negativt. Det blir uppenbart att Försäkringskassan som arbetsköpare försöka tysta skyddsombud för att hon följt gällande regler och lagar. Inte för att de misstänker att hon är full på jobbet. Elisabeth Hultgren, chef för Försäkringskassans kundcenter ser ingen koppling till att skyddsombudet gör en anmälan till Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön på tisdagen och blir tvingad av arbetsköparen att göra drogtest på onsdagen. Skyddsombudet kommer nu gå vidare med ärendet. Hon kommer yrka på både personligt och allmänt skadestånd för kränkning av förtroendeman, kränkning av skyddsombud, och kränkning av föreningsrätten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons