Kontakta oss

INRIKES

Liberal ledarskribent: Gratis kaffe ökar knarkhandeln bland ungdomar

Publicerat

den

HÖGERN GP:s liberala ledarskribent Jenny Sonesson tror att kaffeservering på stan innebär ökad knarkhandel. Det framgår i en nyligen publicerad ledartext där hon ställer sig emot ökad vuxennärvaro och gratis fika till ungdomar i centrala Göteborg.

Det är Skyddsvärnet i Göteborg som har serverat kaffe till ungdomar i centrala stan. Serveringen har skett i samarbete med Göteborgs stad som har skjutit till medel för att Skyddsvärnet ska kunna driva verksamheten i fyra månader. Mackor, kaffe med mera har föreningen stått för själva. Syftet med verksamheten är att skapa mer vuxennärvaro i området kring Brunnsparken och Nordstan. På så sätt vill man lugna ner området och bidra till bättre stämning och mindre stök. Förkastligt menar GP:s ledarskribent Jenny Sonesson som drar paralleller mellan kaffeservering och knarklangning.

”Verksamheten finansieras med kommunala medel och tanken är att satsningen ska minska stöket. Men gratis fika gör det lättare att hänga kring köpcentret Nordstan när det blir mörkt och kallt. När kriminella är pigga av koffein och mätta av mackor orkar de handla med droger.” skriver Jenny Sonesson.

Istället för ökad vuxennärvaro föreslår den liberala ledarskribenten att göteborgarna ska utsättas för permanent kameraövervakning samt fler poliser och ordningsvakter.

Skyddsvärnet svarar tillbaka

På Facebook har Skyddsvärnet publicerat ett längre svar till Jenny Sonesson. Föreningen skriver bland annat att Sonessons slutsats är märklig. I svaret som du kan läsa här har Skyddsvärnet även bifogat statistik över den senaste tidens verksamhet.

”Det är märkligt att du drar slutsatsen att det är mackornas fel om kriminaliteten på Brunnsparken ökar. Att kaffe och smörgås skulle möjliggöra för de kriminella att begå fler brott. Vi som driver Skyddsbussen tänker nämligen inte att det är mackorna som är själva poängen med att vi finns där. Det är de som delar ut mackorna som gör själva nyttan. Volontärer och anställda som tar ett samtal i natten med dem som ingen annan vuxen pratar med.” skriver Skyddsvärnet.

Jenny Sonessons ledartext finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se