Kontakta oss

DEBATT

Sluta tjafsa – höj vårdlönerna

Publicerat

den

Foto: Lisa Selin

DEBATT    Sveriges vårdanställda förtjänar inte fler nedskärningar och ännu sämre arbetsmiljö. Dom förtjänar rejäla lönehöjningar.

I nästan två års tid har dom stått i frontlinjen mot ett virus som har dödat över 14 000 svenskar. Enligt Folkhälsomyndigheten är tillhör vård och omsorgspersonal de yrkesgrupper som löper mest risk att smittas på jobbet och av allt att döma är det många som har drabbats. Hur många som har avlidit är för närvarande okänt. Samtidigt som pandemin börjar öka igen kommer rapporter om att flera regioner tänker göra kraftiga nedskärningar i vården. Istället för att tacka vårdpersonalen så ser regionpolitikerna till att folk kommer sparkas. I Västernorrland har S+M-styret precis beslutat att lägga ned intensivvårdsavdelningen på Sollefteå sjukhus och inrätta en intermediärvårdsavdelning med fem platser istället.

Nedskärningarna innebär att dagens åtta platserna på Sollefteå intensivvårdsavdelning kommer att omvandlas till en så kallad intermediärvårdsavdelning (IMA) med fem platser. Patienter som tidigare vårdats med respirator i Sollefteå, kommer tvingas färdas mellan 15-20 mil för att komma till närmsta sjukhus i regionen.

I region Stockholm har M-toppen Irene Svenonius skrutit över att regionen gick 5,8 miljarder plus 2020. Trots har regionstyret med Svenonius i spetsen beslutat att genomföra nedskärningar. Förstår ni hur sjukt det är. Regionen gör miljardöverskott men istället för att satsa pengarna på att utveckla vården så avvecklar man den. Snacka om att göda politikerföraktet.

I början av förra årets avtalsrörelse inledde intresseorganisationen Sveriges kommuner avtalsrörelsen med ett nollbud. Med andra ord ville dom egentligen inte höja lönerna med så mycket som ett öre.

Det är dags att politikerna slutar tjafsar och höjer vårdlönerna rejält. Kan dom höja sina egna löner varje år så finns det onekligen utrymme att ta ifrån. En rimlig lösning vore ju att sänka politikerlönerna och höja vårdlönerna.

Anna Svensson
redaktionen@aktuelltfokus.se