Kontakta oss

KRÖNIKA

Socialdemokraterna och den byråkratiska kuppen av Hyresgästföreningen

Publicerat

den

LEDARE    Byråkratisk kupp, socialdemokratiska påtryckningar och ett politiskt spel som får Putin att framstå som sansad. Så kan man sammanfatta läget inom Hyresgästföreningen när förbundsstyrelsen gör sig nyttiga idioter för Januariavtalet.

För att förstå turerna inom Hyresgästföreningen i västra Sverige måste vi backa bandet till 2018. Då nominerade valberedningen Kristofer Lundberg till ny ordförande i regionen. ”Ingen kan matcha Kristofer Lundberg”, sa valberedningen till tidningen Hem och Hyra. Kristofer Lundbergs kandidatur diskuterades av förbundsstyrelsen och efter det ställde Bengt Svensson upp som motkandidat. I samma veva påbörjades en smutskastningskampanj mot Kristofer Lundberg. Anledningen var Kristofers öppna engagemang inom Rättvisepartiet Socialisterna. I sista stund drog Svensson tillbaka sin kandidatur och ett par veckor senare valdes Lundberg till ny regionordförande med bred majoritet.

I september 2018 demonstrerade över 500 hyresgäster mot marknadshyror i Göteborg. Demonstrationen var kulmen på en flera veckor lång kampanj där Hyresgästföreningens medlemmar, förtroendevalda och anställda hade varit ute på gator och torg och knackat dörr runt om i regionen för att informera om konsekvenserna av marknadshyror.

Den 11 januari 2019 lanserade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna januariavtalet. Överenskommelsen innebär bland annat marknadshyror på nyproducerade hyresrätter. Därmed skrotade Socialdemokraterna sitt tidigare vallöfte om att inte införa marknadshyror i Sverige. Hyresgästföreningens förbundsstyrelse svarade med arga debattartiklar men manade i övrigt till samtal och samförstånd. I Göteborg valde regionstyrelsen en annan väg och manade till motstånd och protester mot  regeringens överenskommelse. Tre månader efter Januariavtalet tog Kristofer Lundberg initiativ till en stor demonstration utanför Socialdemokraternas kongress i Örebro.

Protesterna mot Socialdemokraternas väljarsvek fortsatte. Debattartiklar och insändare publicerades i flera stora medier. I november 2019 offentliggjorde Hyresgästföreningen i västra Sverige en omfattande protestdag mot marknadshyror och regeringens hyreschock, vilket kommer innebära flera demonstrationer den 18 april i år. Den hårda linjen mot regeringen har varit omtyckt av medlemmarna – men inte av förbundsstyrelsen, som föredrar slutna samtal framför öppen konfrontation.

Mars 2019. Hyresgästföreningen i västra Sverige organiserade ett massmöte mot regeringens planer på att införa marknadshyra. Över 700 medlemmar och förtroendevalda deltog.

Oktober 2019:  Ali Karimi, förtroendevald inom Hyresgästföreningen, slog larm om Socialdemokraterna vill kuppa bort Kristofer Lundberg. Anledningen var att Lundbergs kritik mot Socialdemokraterna ansågs besvärande. I samma veva anställde Socialdemokraterna den 26-årige SSU:aren Alfred Johansson. Enligt Karimi var anställningens syfte att ”organisera samt arbeta för att ta över ordföranderollen inom HGF i Västra Sverige”.

Den 21 januari publicerade Hyresgästföreningens ordförande i södra Bohuslän, Alexander Hutter, en debattartikel i Expressen där Kristofer Lundberg anklagades för att vilja omstöpa Hyresgästföreningen till en ”revolutionär sekt”. Alexander Hutter är aktiv socialdemokrat och ordförande för Orust arbetarkommun.

Dagen efter Alexander Hutters debattartikel meddelade SSU:aren Alfred Johansson sin kandidatur om ordförandeskapet i Hyresgästföreningen västra Sverige.

23 januari. Flera förtroendevalda i Hyresgästföreningen i västra Sverige svarar på S-kritiken med ett gemensamt genmäle där de uttalar sitt stöd för Kristofer Lundberg.

3 februari. 81 lokala ordföranden inom Hyresgästföreningen västra Sverige samlas i Göteborg för att diskutera och dra riktlinjer för en kommande offensiv mot marknadshyra och regeringens hyreschock. Efter mötet släpptes ett uttalande där Hyresgästföreningen i västra Sverige uppmanade hyresgäster över hela landet och protestera mot januariavtalet den 18 april. ”Hyresgästföreningen västra Sverige uppmanar nu hyresgäster i hela landet att stoppa hotet om marknadshyra och ansluta till protestdagen mot januariavtalet den 18 april. Vi uppmanar alla hyresgäster, föreningslivet i bred bemärkelse, folk- och arbetarrörelsen att visa på den folkkraft som finns när människor går samman. Låt oss tillsammans stoppa regeringens hyreschock. Demonstrera den 18 april.”, står det i uttalandet.

4 februari. Kristofer Lundberg publicerar en debattartikel i Expressen där han kritiserar Socialdemokraterna, januariavtalet och skriver att kamp och förhandling inte går emot varandra. ”Vi har påbörjat en tydlig och nödvändig resa, har brutit med passiviteten, fört ned demokratin i organisationen och gett makten till de förtroendevalda. Hyresgästerna vill inte återgå till en situation där vi styrs av en tjänstemannaorganisation som inte delar våra levnadsvillkor eller från bakom kulisserna av det socialdemokratiska partiet.”, skriver Lundberg i debattartikeln.

4 februari. Drygt fem timmar efter att Kristofer Lundbergs debattartikel publicerades i Expressen meddelar förbundsstyrelsen att hela styrelsen för Hyresgästföreningen västra Sverige med ordförande Kristofer Lundberg i spetsen blir av med sina befogenheter. Förbundsstyrelsen tar över kontrollen över regionen. Förbundsstyrelsen påstår att det finns indikationer om ekonomiska oegentligheter. Beslutet att avsätta regionstyrelsen kommunicerades aldrig till ledamöterna i regionstyrelsen – istället fick regionstyrelsen reda på det hela via media.

4 februari. Före detta ordföranden Bengt Svensson, som numera sitter i förbundsstyrelsen, tar över ordförandeskapet i regionen.

5 februari. Ingen i regionstyrelsen har fått någon som helst information om vad de misstänks för. Förbundsstyrelsen tiger.

Det krävs inget geni för att förstå turerna inom Hyresgästföreningen. Det vi bevittnar är en byråkratisk kupp och starka påtryckningar från Socialdemokraterna. Det är en farsartad situation där förbundsstyrelsen väljer slutenhet framför öppenhet vilket kommer att skada Hyresgästföreningens anseende. Desperationen inom Socialdemokraterna är tydlig, kritikerna ska tystas till varje pris. Är det rimligt? Svar: nej.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se