Kontakta oss

INRIKES

Expert: Åklagare bör utreda Irene Svenonius för mutbrott

Publicerat

den

FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN

INRIKES Region Stockholm förhandlade med företaget Camfil om att köpa in munskydd. Samtidigt var Camfil ansvariga för testningen av munskydd för regionen och då nekade de konkurrenternas munskydd av samma modell. En expert tycker nu att en åklagare bör utreda händelsen.

Det har pågått flera skumma affärer mellan Region Stockholm och företaget Camfil enligt ett avslöjande från Expressen. Camfil genomförde ett ett antal gratistester på munskydd åt Region Stockholm som ledde till att konkurrentens munskydd stoppades. Uppemot 270 000 munskydd som redan levererats fick dras tillbaka efter underkännandet.

Samtidigt som Camfil genomförde dessa tester låg de i förhandling med Region Stockholm om att de skulle sälja sina egna godkända munskydd till ett värde på över en kvarts miljard kronor. Den typen av munskydd som Camfil skulle börja producera var en likadan variant av de som de själva underkänt.

En månad efter Camfils underkännande valde Socialstyrelsen att återigen testa de underkända munskydden. För 100 000 kronor exklusive moms fick ett oberoende, auktoriserat testinstitut testa samma parti. Testinstitutet valde att godkänna munskydden och de skickades tillbaka ut i vården. Godkännandet kom efter att Region Stockholm och Camfil kommit överens och Camfil börjat leverera sina egna munskydd.

Inblandade bör utredas för mutbrott
Expressen har talat med universitetslektorn i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, Dennis Martinsson som tycker att en åklagare bör ta en titt på händelserna.

– Att företaget, för Region Stockholms räkning, genomförde kontrollen av ett annat företags produkter innan det att företaget själv fick ett uppdrag från regionen hindrar inte att det skulle kunna handla om tagande av muta. De uppgifter som framkommit rörande detta, gör att det nog finns all anledning för en åklagare att titta närmare på fallet och inleda en förundersökning om både givande och tagande av muta, säger Dennis Martinsson till Expressen.

När Socialstyrelsen har genomfört sina tester på munskydd har kostnaderna legat på mellan 75 000 till 100 000 kronor. Camfil har vägrat att svara på varför de har erbjudit sina tester gratis.

Finansregionrådet Irene Svenonius, M är den personen som la fram förslaget om att ingå ett avtal med Camfil. Förslaget skedde under ett möte med Regionstyrelsen utan att ha gått igenom en föregående beredning i regionrådsberedningen. När Expressen når Svenonius skyller hon ifrån sig på coronakrisen.

Inte första kontroversiella upphandlingen
Både före och under coronakrisen har Svenonius varit inblandad i flera kontroversiella upphandlingar. Tidigare köpte hon in ansiktsmasker från partikollegan Johannes Erikssons IT-företag Wequity. Ansiktsmaskerna fungerade inte och fick skickas tillbaka och skattebetalarna fick stå för notan på 38 miljoner kronor.

När regionen skulle köpa in coronatester valde Svenonius också att anlita partikollegors företag. Diagnostikbolaget Werlabs som drevs av moderaterna Henrik Forsberg och Erik Centerlind fick ansvaret för att leverera coronatester till regionen. Affären är sekretessbelagd men enligt beräkningar kan det kostat skattebetalarna uppemot 75 miljoner kronor.

Före coronakrisen fanns det också flera kontroversiella fall. Irene är gift med Jan Svenonius som tidigare var upphandlingschef på Nya Karolinska. Under hans tid som upphandlingschef pågick flera skumma affärer, bland annat hade han godkänt fakturor från konsultbolaget BCG för 257 miljoner trots att faktaunderlag för 57 miljoner saknades. En utredning mot Jan inleddes med hans fru i sin roll som finansborgarråd valde att lägga ner utredningen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se