Kontakta oss

UTRIKES

Socialistisk federation i Syrien väntas få USA-erkännande

Publicerat

den

SYRIEN USA har en ny plan för Syrien där de öppnar upp för att erkänna Norra Syriens Federation.

Den amerikanska regeringen har en ny plan för Syrien, rapporterar tidningen Asharq Alawsat. Sen tidigare har USAs försvarsminister James Mattis bekräftat att USA kommer skicka diplomater till Syrien. USAs inblandning förväntas bygga upp infrastrukturen för både militära och civila ändamål i de norra delarna av landet. En del av USAs nya plan i Syrien är att erkänna den autonoma regionen Norra Syriens Federation.

Sedan 2013 har den syriska regimen tappat kontrollen över de norra delarna av landet på grund av inbördeskriget. När IS attackerade den kurdiska regionen Rojava försvarades regionen av de kurdiska gerillorna YPG och deras kvinnliga motsvarighet YPJ.

När IS blivit utkörda ur Rojava fortsatte kampen genom de Syriska demokratiska styrkorna, SDF. SDF består främst av YPG men inkluderar flera andra grupper från områden utanför Rojava. Med hjälp av amerikanskt flygunderstöd stoppade de IS i Syrien och befriade staden Raqqa som IS utnämnt till sin huvudstad.

Områdena som kontrolleras av SDF går under namnet Norra Syriens Federation. Federationen utropades efter att de kurdiska miliserna tagit sig bortom Rojava och inkluderat flera andra minoriteter i regionen. Norra Syriens Federation är byggd på principerna från Demokratisk Konfederalism, en frihetlig socialistisk ideologi.

Diktatorn Bashar Assad, som styr Syrien, har uttalat sig negativt om Norra Syriens Federation och anser att USA ska lämna landet. På grund av det pågående inbördeskriget har den syriska regimen lämnat Norra Syriens Federation orört.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se