Kontakta oss

UTRIKES

Turkiet intensifierar kriget mot kurderna

Publicerat

den

SYRIEN Samtidigt som kurdiska och socialistiska trupper håller på att utrota IS väljer Nato-staten Turkiet att attackera kurdiska områden tillsammans med islamister.

I de pågående konflikterna i Mellanöstern har de syriska demokratiska styrkorna, SDF vunnit stora markområden när de tillsammans med amerikanska bombplan slagit tillbaka Islamska Staten. Sedan en kort tid tillbaka har SDF omringat IS självutnämnda huvudstad Raqqa och är nära att utrota terrorsekten från Mellanöstern.

SDF består främst av de kurdiska gerillorna YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ. Kurdernas framfart har retat upp Nato-staten Turkiet då de både samarbetat med IS och terrorlistat alla kurdiska organisationer som strävar efter självständighet.

Turkiet har nu allierat sig med Fria Syriska Armén, FSA för att stoppa kurdernas framfart mot IS, det rapporterar tidningen Sabah. FSA består främst av islamistiska grupper som strider mot Syriens president Assad.

Utropat autonom region

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat har de kurdiska trupperna tillsammans med de andra minoritetsgrupperna de befriat utropat en autonom region under namnet Norra Syriens Federation. Regionen gick tidigare under det kurdiska namnet Rojava men för att inkludera alla andra minoritetsgrupper i regionen tog man ett neutralt namn.
Det är Norra Syriens Federation som islamistregimen Turkiet vill krossa då de ser det som ett försök till kurdisk självständighet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se