Kontakta oss

UTRIKES

Spanien kan testa 4-dagars arbetsvecka

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Den spanska regeringen har accepterat ett förslag med att testa att ta bort en arbetsdag i veckan.

Spanien kan bli ett av de första länderna i världen som förkortar arbetsveckan till fyra dagar rapporterar tidningen The Guardian. Idén kommer ursprungligen från det gröna partiet Más País som övertalat regeringen att testa idén i praktiken.

– Med en fyra dagars arbetsvecka(32 timmar) startar vi vår tids debatt, skriver Iñigo Errejón från Más País på twitter.

– Det är en idé som ligger rätt i tiden, fortsätter han.

Målet med 4-dagars arbetsvecka är att öka den mentala hälsan och minska miljöpåverkan. Enligt Errejón kommer den sänkta arbetstiden inte påverka produktiviteten negativt, han påpekar att spanjorer redan har en arbetstid över det europeiska genomsnittet men ändå en låg produktivitet. Enligt honom betyder inte mer arbetstimmar att det blir en högre produktivitet.

Testet med 4-dagars arbetsvecka planeras att inleda runt hösten 2021. Målet är att runt 200 företag med totalt mellan 3 000 och 6 000 anställda kommer delta enligt Héctor Tejero, från Más País. Ett exempel hur det kan se ut enligt Tejero är att staten täcker upp 100% av kostnaderna det första året, 50% för det andra året och slutligen 33% av kostnaderna för det tredje året.

En av inspirationerna till förslaget är det spanska företaget Software Delsol. Företaget införde 4-dagars arbetsvecka under pandemin förra året och resultatet blev gladare anställda, mindre sjukskrivningar och en högre produktivitet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se